ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγία Σουμελά: Επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού

Παναγία Σουμελά: Επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού
Στιγμιότυπο από τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου πέρυσι στην Παναγία Σουμελά χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου AP Photo / Emrah Gurel

Για τις εικόνες που προσβάλλουν τον μνημειακό χαρακτήρα της Μονής της Παναγίας Σουμελά διαμαρτυρήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με επιστολή που απέστειλε, αλλά και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε στον Τούρκο υπουργό την ευαισθησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά στον σεβασμό του θρησκευτικού χαρακτήρα και της ιστορίας της Παναγίας Σουμελά .

Οι κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μεχμέτ Νουρί Γιλμάζ είχαν το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία, σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας που ο Οικουμενικό Πατριάρχης του απέστειλε νωρίτερα, με την οποία διαμαρτυρήθηκε για την προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, «πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της».

Η Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και διατίθεται για προσκυνηματικούς λόγους μόνο τον Δεκαπενταύγουστο κατόπιν άδειας των τουρκικών αρχών, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχειρίσεως και προστασίας της.

Στη σχετική ενημέρωση του Πατριαρχείου αναφέρεται ότι προ ετών σε ανάλογη περίπτωση βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνστνατινούπολη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως μουσείο προτού μετατραπεί σε τζαμί, μία παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

Οι προσβλητικές εικόνες από τη Μονή

Προ ημερών πραγματοποιήθηκαν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά γυρίσματα διαφημιστικού κλιπ, υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής και τη συμμετοχή δεκάδων χορευτών, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο χώρο της μονής. Για τις ανάγκες του γυρίσματος στήθηκαν συστήματα ήχου και εικόνας σε διάφορα σημεία του μνημείου, όπου το συγκρότημα διασκέδαζε υπό τους ήχους της ντίσκο μουσικής. Οι εικόνες που προβλήθηκαν προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς κρίθηκαν προσβλητικές για τον μνημειακό χαρακτήρα της Μονής.

Παρ' όλο που η μονή είναι κλειστή και απαγορεύονται οι επισκέψεις λόγω έργων αναστήλωσης και εργασιών στήριξης που γίνονται εξαιτίας του κινδύνου να πέσουν βράχια, 30μελές συγκρότημα χορευτών και τεχνικών ήχου και εικόνας πήρε άδεια να μπει στον χώρο και να κάνει τα γυρίσματα. Την ομάδα διηύθυνε γνωστός DJ της Τουρκίας, ονόματι Αχμέτ Σέντερζι, συνεπικουρούμενος από άλλους δύο συναδέλφους του. Την άδεια για τα γυρίσματα έδωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της αρμόδιας νομαρχίας Τραπεζούντας.

Δείτε βίντεο από τα γυρίσματα στην Παναγία Σουμελά:

ΥΠΕΞ: Βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

Οι εικόνες της εμβληματικής για την Ορθοδοξία και τον Ποντιακό Ελληνισμό Μονής Σουμελά, που θύμιζαν νυχτερινό κλαμπ παρά μνημείο με βαριά ιστορία, υποψήφιο για ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο τονίζει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

«Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίδραση και από Τούρκους τουριστικούς πράκτορες

Οι εικόνες με τους χορούς και τη μουσική ντίσκο στη Μονή Σουμελά, δεν προκάλεσαν μόνο αντιδράσει στην Αθήνα, αλλά και εντός της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TİSAD), Μουράτ Τσαβγκά, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα διερωτάται ποιο το όφελος μιας τέτοιας κίνησης και επικρίνει έντονα τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ζητώντας εξηγήσεις.

Η ανάρτηση που φέρει τον τίτλο «Η στιγμή που κάηκε το μυαλό μας και πάγωσε η σκέψη μας» έχει ως εξής:

«Εφόσον οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν γιατί και πώς δόθηκε αυτή η άδεια, η συνείδηση της κοινής γνώμης ​​δεν θα ανακουφιστεί. Σε τι θα ωφελήσει να στηθεί ένα γλέντι αλά ντισκοτέκ σε ένα κτίριο, στο οποίο το κράτος επιτρέπει μόνο μία ημέρα λατρείας το χρόνο; Σε τι θα ωφελήσει ο ήχος των καμπάνων που αντηχούν σε ένα κτίριο που σήμερα είναι μουσείο; Σε τι θα ωφελήσει η παροχή αυτής της άδειας σε ένα κτίριο που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; Εάν μια ανάλογη εκδήλωση προβολής γίνει σε ένα τζαμί μας που βρίσκεται σε άλλη χώρα, η οποία θα επικαλεστεί το προηγούμενο αυτής της εκδήλωσης, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό; Οι υπεύθυνοι για αυτήν την αδικία που έγινε εις βάρος της Μονής μας Σουμελά, η οποία είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο της περιοχής μας και είναι υποψήφια για την UNESCO, πρέπει να δώσουν αμέσως εξηγήσεις για να ανακουφίσουν τη συνείδηση της κοινής γνώμης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ