ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου προς Τζουκάνοβιτς: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

Σακελλαροπούλου προς Τζουκάνοβιτς: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου
Στην εμβάθυνση σχέσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι επενδύσεις αναφέρθηκε η ΠτΔ INTIME

Την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αρχηγού Κράτους του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006.

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε την προσήλωση της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της. Όπως ανέφερε «Για την Ελλάδα, η προοπτική πλήρους ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή των αυξημένων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Πρόσθεσε, επίσης: «Στηρίζουμε πλήρως και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τη χώρα σας στην ευρωπαϊκή της πορεία, εφόσον αυτή συνεχίσει να επιδεικνύει ενεργά και με συνέπεια τη δέσμευσή της στον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εξακολουθώντας να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και των Μέσων Ενημέρωσης».

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, επισήμανε ότι η επίσκεψη Τζουκάνοβιτς, η πρώτη επίσημη Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, επισφραγίζει τους δεσμούς φιλίας που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ των λαών μας, όχι μόνο τα τελευταία 140 χρόνια που διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά και παλαιότερα. «Δεν θα μπορούσα ασφαλώς να μην αναφερθώ στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Βάσο Μαυροβουνιώτη, ο οποίος συμβολίζει την κοινή μας πορεία και την βαθιά αλληλοεκτίμηση που μας συνδέει» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Μαυροβουνίου είναι πολύ καλή σε όλους τους τομείς, αλλά, βεβαίως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσής της, καθώς και ισχυρή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η εμβάθυνση των σχέσεών μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι επενδύσεις θα είναι επωφελής τόσο για τους λαούς μας, όσο και για την σταθερότητα και πρόοδο της ευρύτερης περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας για την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας, των μεταφορών και των σχετικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, ως μέσο προσέγγισης χωρών και λαών» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη στρατιωτική μας συνεργασία, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Όπως σημείωσε: «Ενδεικτικά, από τις ελληνικές παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη αποφοιτήσει 26 σπουδαστές από την πατρίδα σας και φοιτούν σήμερα άλλοι 18, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, η οποία προορίζεται για τη Σχολή Ικάρων. Από την ίδια σχολή έχει αποφοιτήσει και η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Μαυροβουνίου, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα».

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή της, καλωσόρισε και πάλι στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση, καθώς και ευημερία στον λαό του Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται στην Αθήνα και ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό του, για την φιλοξενία κατά την επίσκεψή του, στη χώρα μας.

Όπως είπε: «Η σημερινή επίσκεψη στην Ελλάδα και την Αθήνα - το λίκνο της Δημοκρατίας - είναι μια επίσκεψη στον ιστορικό μας φίλο, τον έμπιστο συνεργάτη και σύμμαχό μας» και πρόσθεσε ότι «Η παρουσία μου εδώ αποτελεί απόδειξη της εκτίμησης και της ειλικρίνειας προς τη χώρα σας, και της επιθυμίας μου να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τους υπάρχοντες και να ξεκινήσουμε νέους δεσμούς συνεργασίας και εταιρικής σχέσης».

Ωστόσο, τόνισε, ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για εκείνους και ιδιαίτερα πολύτιμη, διότι είναι η πρώτη ιστορική επίσκεψη ενός Μαυροβούνιου Προέδρου στην Ελληνική Δημοκρατία, μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας το 2006 και δήλωσε ότι θα αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Πέρυσι γιορτάσαμε μαζί τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τα 140 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Ήταν μια ευκαιρία να θυμηθούμε την κοινή ιστορία της ελευθερίας, τη διάσημη προσωπικότητα και ήρωα πολεμιστή Βάσο Μαυροβουνιώτη, το αιώνιο σύμβολο της μαυροβουνο-ελληνικής φιλίας, αλλά και να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε: «Το Μαυροβούνιο εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη της Ελλάδος για την περαιτέρω δημοκρατική ανάπτυξή του, στην πορεία του προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε συνεχώς».

Υποστήριξε, επίσης: «Ενώνοντας τις κοινές αξίες της Δημοκρατίας και της Διατλαντικής Συμμαχίας, καλλιεργώντας μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στην κληρονομιά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πιστεύω ότι δημιουργούμε τα θεμέλια για μια ασφαλέστερη, καλύτερη και πιο ευημερούσα ζωή για όλους τους πολίτες μας».

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέφρασε για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για την παραμονή του στη χώρα μας και ευχήθηκε πρόοδο και ευημερία στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ