ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική μάχη σε δυο επίπεδα: Αναχαίτιση ακρίβειας σε πρώτο πλάνο - Το αυτογκόλ για Novartis

Κυβερνητική μάχη σε δυο επίπεδα: Αναχαίτιση ακρίβειας σε πρώτο πλάνο - Το αυτογκόλ για Novartis
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Η ανανέωση των αντίμετρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που ανακοινώνονται εντός των προσεχών ωρών, αντικατοπτρίζει τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πυξίδας στις πολιτικές της καθημερινότητας.

Αναγνωρίζεται άλλωστε ότι από την επιτυχή έκβαση της μάχης σε αυτό το μέτωπο θα επηρεαστεί και ο δείκτης της εμπιστοσύνης προς την ικανότητα της κυβέρνησης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ακόμη μιας εξωγενή κρίση.

Το μότο «λίγα λόγια-πολλές πράξεις» διαχέεται και σε αυτό το πεδίο κυβερνητικής δράσης, στο οποίο κεντρικός πυλώνας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων. Κατά την κυβέρνηση πρόκειται για ένα στοίχημα, που μέχρι στιγμής κερδίζεται και πλαισιώνει μάλιστα, αυτή την αποτίμηση με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την καταγραφή της ΕΚΤ, στο τρίτο τρίμηνο του 2021, το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, κατέγραψε ετήσια αύξηση 4,7%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη. Πρόκειται δε, για επίδοση που υπερβαίνει κατά έξι φορές τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά τους επιτελείς της οδού Νίκης, αυτά τα στοιχεία συγκλίνουν με τα αντίστοιχα που δημοσίευσε, πρόσφατα, τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών του.

Η γλώσσα των αριθμών όμως ενισχύει και το κυβερνητικό οπλοστάσιο στην επιθετική άμυνα έναντι των αντιπολιτευτικών μομφών και αυξάνει τις δυνατότητες να μεγαλώσει το πολιτικό στρίμωγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διάσταση στην οποία η κυβέρνηση βρίσκει πατήματα τόσο στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εν εξελίξει δικαστική έρευνα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όσο και από τα «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ειδικά στη Βουλή, δεν περνούσε απαρατήρητη η χθεσινή υποστολή της αντιπολιτευτικής «σημαίας» για την υπόθεση της Novartis, στην οποία-σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες-συνέβαλε με την διαφοροποίησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού προανήγγειλε την απόσυρσή του από την πολιτική σκηνή, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, πως το κόμμα του οφείλει να αποδεχθεί τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αρχειοθετούνται οι υποθέσεις των πολιτικών προσώπων που-όπως καταγγέλλεται από τη Νέα Δημοκρατία-στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ως μέλος της επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων χρωστάω μια απάντηση. Δηλώνω ότι το πόρισμα της Δικαιοσύνης (αρχειοθετήσεις) για τις υποθέσεις που αφορούν τον ποινικό χαρακτήρα ευθυνών πρώην Υπουργών είμαστε αναγκασμένοι να το αποδεχθούμε γιατί παρά τις αμφισβητήσεις δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».

Οι φωτιές που άναψε ο βουλευτής Τρικάλων, δεν έσβησαν ούτε με την δεύτερη παρέμβαση του στην Ολομέλεια. Του ζητήθηκε δε σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ φλέρταρε με την διαγραφή, να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση για να ανασκευάσει τα όσα συμπεριέλαβε στην ομιλία του: «Εγώ μίλησα για την αναγκαιότητα σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνη σημαίνει και η λειτουργία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με την κυρία Τουλουπάκη…».

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικές πηγές: «το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτεθεί θέλοντας να μπαλώσει τα όσα είπε νωρίτερα και να δείξει ότι πλέον στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικρατεί μεγάλη σύγχυση και αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας».

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιμένοντας στον καταλογισμό σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, για στήσιμο σκευωρίας, εναντίον 10 πολιτικών αντιπάλων του. Ταυτόχρονα αυξάνεται το κυβερνητικό πρέσινγκ με την προαναγγελία της διεκδίκησης αποζημιώσεων από την εταιρεία Novartis. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο από τη Novartis. Όπως μεταδίδουν πηγές ενημέρωσης ήδη υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προχωρά η σύσταση των Επιτροπών και θα ζητηθεί και παρουσία με δικηγορικό γραφείο στις Η.Π.Α. στη βάση της απόφασης του New Jersey.

Την προσεχή Παρασκευή έχει κληθεί σε απολογία ως κατηγορούμενη η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ήταν εκείνη που χειρίστηκε τις ανακρίσεις με σειρά πράξεων και παραλείψεων για τις οποίες διώκεται για σωρεία αδικημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ