ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ: Η Μόσχα αναμένει τις ελληνικές απόψεις για το «αδιαίρετο της ασφάλειας»

Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ: Η Μόσχα αναμένει τις ελληνικές απόψεις για το «αδιαίρετο της ασφάλειας»
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας θα συναντηθούν στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα Russian Foreign Ministry Press Service via AP (Φωτ. αρχείου)

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, αναμένεται αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή και περιφερειακή ημερήσια διάταξη, με έμφαση στις ρωσικές προτάσεις για τα θέματα σχετικά με το «αδιαίρετο της ασφάλειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνοντας τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Οι προσεγγίσεις της χώρας μας εκτέθηκαν εκτενώς στην επιστολή του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ προς τους επικεφαλής των ΥΠΕΞ σειράς χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από 28 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας», είπε η Μ. Ζαχάροφα κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Οι δύο υπουργοί, σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, θα συζητήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

«Μεταξύ των κατευθύνσεων προτεραιότητας, είναι ο τομέας του εμπορίου και των επενδύσεων, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε η κα Ζαχάροβα, η οποία συμπλήρωσε ότι επίσης θα δοθεί προσοχή «στη διευθέτηση του Κυπριακού, στη κατάσταση στην Α.Μεσόγειο, στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία, καθώς και στις ποικίλες πτυχές της συνεργασίας στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ» αλλά πάντα τονίζει σε όλους ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική. «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή της Ουκρανίας που αριθμεί περίπου 120.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ