ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητείται στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Συζητείται στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»
Αναμένεται η απόρριψη του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ ΙΝΤΙΜΕ

Αυλαία και επίσημα ρίχνει με τη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για να διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία η εκστρατεία και πως δεν προκύπτουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς που ασχολήθηκαν με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι- Μένουμε Ασφαλείς» και ως εκ τούτου αναμένεται η απόρριψη του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση στην οποία αναμένεται να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, τα κόμματα αναπτύσσουν τις πορισματικές τους θέσεις.

Εκ μέρους της ΝΔ η Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα ανέφερε πως οι μάρτυρες που κατέθεσαν και τα έγγραφα που κατατέθηκαν απέδειξαν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης των πολιτών η επιλογή της απευθείας ανάθεσης ήταν ενδεδειγμένη.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση από πολιτικά μέσα και κατά συνέπεια δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόπειρα χειραγώγησης», είπε και απευθυνόμενη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε: «Θα το αποδεχθείτε ή είστε διατεθειμένοι να ρίξετε λάσπη παντού για να ανακάμψετε πολιτικά;».

«Υπάρχουν απαράγραπτες πολιτικές ευθύνες και θα σας τις αποδώσει ο λαός», είπε ο Μάριος Κάτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε να διαβιβαστεί το πόρισμα στις δικαστικές αρχές, καθώς τα στοιχεία ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών.

Την άποψη του ΚΙΝΑΛ ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός συμπολίτευσης ότι δεν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση στον κατάλογο των ΜΜΕ, γιατί η επιτροπή δεν είχε πρόσβαση σε κρίσιμα έγγραφα, εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας πως δεν αποδεικνύεται ούτε η απόπειρα χειραγώγησης που φωνάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Προέκυψαν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση μίλησε για επιτροπή express η οποία δεν προχώρησε σε βάθος έρευνα. «Αυτοαθωώθηκε η ΝΔ, υπήρξε συγκάλυψη εξαρχής γι αυτό και αποχωρήσαμε», είπε από το ΜέΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που έχουν στις τάξεις τους την κα. Χριστοδουλοπούλου που ονειρεύεται πρασινοροζοφρουρους… Τον κ. Πολάκη που θέλει να κάνει κατάληψη στους αρμούς της εξουσίας. Εμείς τον κ., Λιβανό είχαμε το θάρρος και τον αποπέμψαμε. Έχετε το θράσος και μιλάτε για θεσμούς;» ενώ πρόσθεσε ««η καμπάνια είχε στόχο να σταματήσει τη συνωμοσιολογία από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν για ξεσκαρτάρισμα των εμβολίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ