ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικό μπλόκο στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια 

Ελληνικό μπλόκο στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια 
Οι δύο χώρες έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις τους, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από το Ζάγκρεμπ, την αφετηρία του διπλωματικού ντεμαράζ στο οποίο θα αποδυθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβαλε με ξεκάθαρο τρόπο τον στόχο να ισχυροποιηθούν τα ελληνικά αντίβαρα στις τουρκικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια.

Τα δυο «κλειδιά»

Για την επίτευξή του, πρόταξε δυο «κλειδιά»: ένα ελληνικό και ένα γαλλικό. Αυτά με τα οποία η Αθήνα θα «ξεκλειδώσει» τις «πόρτες» της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης της Κροατίας αλλά και της διμερούς συνεργασίας.

Έτσι θα μεγεθύνει τη σφαίρα της ελληνικής επιρροής στη βαλκανική χερσόνησο και ταυτόχρονα όμως θα «αμπαρώσει» την «κερκόπορτα», στην οποία η Τουρκία επενδύει για να διευρύνει τα δικά της ερείσματα στην περιοχή.

Στον κύκλο των επαφών που άνοιξε στην κροατική πρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε εκ νέου ότι οι συντεταγμένες στην πυξίδα των Δυτικών Βαλκανίων είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Διάσταση στην οποία θα αναφερθεί συστηματικά και κατά τις επικείμενες επισκέψεις του, στη Σερβία και τη Ρουμανία.

Κατέστησε μάλιστα σαφή την ετοιμότητα της Ελλάδας, να χρησιμοποιήσει το «κλειδί» της, ως η μοναδική χώρα από τη Βαλκανική, που μετέχει σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, για να υποστηρίξει την ενταξιακή διαδικασία της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ.

Το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός έστρεψε σκόπιμα τους προβολείς στο καρέ των πεδίων που φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Κροατία. Αντίθετα ένα μέρος τους εκθέτει την Τουρκία, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό που εργαλειοποιείται συστηματικά από την Άγκυρα. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά που διέτρεξε την τοποθέτησή του κ. Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Κροάτη ομόλογό του, την αυτοψία που είχε κάνει το 2020, ο Αντρέι Πλένκοβιτς μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία της Ε.Ε., στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε ότι έτσι «επαναβεβαιώθηκε» η στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπη.

Με φόντο, μάλιστα, το καταγγελτικό κρεσέντο της τουρκικής ηγεσίας, που χαρακτηρίζονται από αρμόδιους παράγοντες ως ψευδείς ειδήσεις. Έστειλε μάλιστα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

«Η θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή. Εδράζεται από τη μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια: στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων».

Τα Rafale

Από την άλλη η κροατική πλευρά αναγνώρισε ότι η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε δημόσια στον Αντρέι Πλένκοβιτες τις ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη συνδρομή που πρόσφερε η χώρα για να συγκρατηθεί το επίπεδο των μεταναστευτικών ροών.

Εκτός από τη συνεργασία, το δεύτερο «κλειδί» σε αυτό το ρευστό, γεωπολιτικά, περιβάλλον, είναι τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα αεροσκάφη Rafale. Η Κροατία άλλωστε έχει προχωρήσει στην παραγγελία των γαλλικής κατασκευής, μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Τρίτο πεδίο συνεννόησης η οικονομία και το εμπόριο και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε αυτόύς τομείς, ήδη μάλιστα ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται στην ανοικοδόμηση στοιχείων αλλά και την ενίσχυση των υποδομών στην Κροατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ