ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Χαρδαλιά πάνω από το Αγαθονήσι

Τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Χαρδαλιά πάνω από το Αγαθονήσι
Η νέα πρόκληση της Άγκυρας έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά το σαφές μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο INTIME/ΥΠΕΘΑ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επέβαινε σε ελικόπτερο στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα πάνω από το Αγαθονήσι, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- στον ασύρματο υπήρξε κλήση σε συχνότητα κινδύνου, κατά την οποία οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για διεθνή εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα μέσω ασυρμάτου οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Χαρδαλιά, την ώρα που πετούσε πάνω από Αγαθονήσι, Φαρμοκονήσι και Καλόλημνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο με τον υφυπουργό Άμυνας κατά την πτήση προς Αγαθονήσι δέχθηκε κλήση από άγνωστο σταθμό σε συχνότητα κινδύνου και του ζήτησε να απομακρυνθεί, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε «τουρκικό FIR».

Από ελληνικής πλευράς κάλεσαν τον τουρκικό σταθμό να σταματήσει τις παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου.

Η νέα πρόκληση της Άγκυρας έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά το σαφές μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ