ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιογράφος αμφισβητεί το ελληνικό ΥΠΕΞ για τον θάνατο δύο ομογενών στην Ουκρανία

Δημοσιογράφος αμφισβητεί το ελληνικό ΥΠΕΞ για τον θάνατο δύο ομογενών στην Ουκρανία
AP Photo/Vadim Ghirda

Ο δημοσιογράφος, Κώστας Ονισένκο, αμφισβητεί την πληροφόρηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το αιματηρό περιστατικό στο χωριό Γράνιτνε με δύο νεκρούς -ομογενείς κατά το ΥΠΕΞ- υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα ουκρανικά σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις.

«Έχουν ακουστεί πάρα πολλά γι’ αυτό το θέμα και έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους που ενδεχομένως θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των Ουκρανών ουκρανικής καταγωγής και των πολιτών της Ουκρανίας με ελληνική καταγωγή. Ο ένας εκ των δύο νεκρών δεν είναι Ουκρανός ελληνικής καταγωγής, όπως γράφτηκε. Υπάρχει ένας (σ.σ. νεκρός) ελληνικής καταγωγής από το χωριό Γρανίτνε και ο δεύτερος -ένας φίλος του, από το γειτονικό χωριό Μίρνε- είναι Ουκρανός και μάλιστα ένστολος, μέλος της λεγόμενης Εθνοφυλακής» λέει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται, ένας μεθυσμένος στρατιωτικός που φορούσε πολιτικά, λόγω άδειας, είχε έναν διαπληκτισμό με τον καταστηματάρχη του μπαρ όπου βρισκόταν. Ο ιδιοκτήτης τον έβγαλε έξω και μία παρέα ντόπιων που ήταν παρούσα και ξέρει τον καταστηματάρχη, βγήκε επίσης έξω. Ο στρατιωτικός ξεκίνησε να πυροβολεί με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ακόμα δύο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Ονισένκο, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο γιος του προέδρου της τοπικής ελληνικής κοινότητας του Γρανίτνε.

Ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ: Υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονία

Διαφορετική εκδοχή για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία έδωσε επίσης ο εκπρόσωπος της λαϊκής πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με το Open. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ρωσόφωνοι του Ντόνετσκ, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στο φονικό επεισόδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δύο Έλληνες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Έντουαρντ Μπασούρι, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν με τα όπλα μέσα στην καφετέρια που βρίσκονταν και οι Έλληνες και αφού μέθυσαν, άρχισαν να κατηγορούν τους θαμώνες μεταξύ αυτών και τους δύο Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή του ως «αποσχιστές» που «μισούν την Ουκρανία».

Με βάση τις δηλώσεις του Μπασούρι, κάποιοι θαμώνες του καφέ, εκείνη την ώρα προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Έτσι οι Ουκρανοί στρατιώτες τράβηξαν τα όπλα τους και έτσι η λεκτική αντιπαράθεση μετατράπηκε σε πανικό με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων ομογενών να βρίσκει ακαριαίο θάνατο ενώ ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τελικά κατέληξε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

«Το ΥΠΕΞ αποθαρρύνει τα ταξίδια στην επικράτεια της Ουκρανίας»

Όπως ανακοινώθηκε, το ελληνικό ΥΠΕΞ «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα».

Ακόμη «συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.
Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης».

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

ΔΗΜΟΦΙΛΗ