ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τα αντίμετρα που ετοιμάζει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Κυβέρνηση: Τα αντίμετρα που ετοιμάζει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Από το τραπέζι της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τα «σενάρια πολέμου», προκύπτει ότι στην παρούσα φάση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο.  INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αντίμετρα ακόμη και για τις πιο ακραίες εκδοχές στην έκβαση της ουκρανικής κρίσης και των ενδεχόμενων πληγμάτων στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Από το τραπέζι της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τα «σενάρια πολέμου», προκύπτει ότι στην παρούσα φάση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα, διά των αρμοδίων υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων της ενέργειας, καταρτίζει τον σχεδιασμό της με δυο θετικές παραμέτρους. Κατ' αρχάς η διαδρομή του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς τη χώρα μας καθώς επίσης η αξιοποίηση δυνητικών αλλά και ήδη διαθέσιμων «δεξαμενών» ενέργειας μέσω της προετοιμασίας που έχει γίνει.

Στα μεγέθη που αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης λόγω των αβεβαιοτήτων που προκαλούν τα κλειστά χαρτιά της Μόσχας, η ελληνική πλευρά εκτιμά, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη της Δευτέρας, ότι τη δυσχερέστερη συνθήκη για τη χώρα, με δεδομένο ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύουν το 40%-45% του εθνικού αποθέματος που κατευθύνεται στην εγχώρια κατανάλωση, θα δημιουργούσε το κλείσιμο της στρόφιγγας στον αγωγό Turkstream. Κατά την ίδια ανάλυση, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Ακόμη και στην περίπτωσης μιας ανάφλεξης, θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει μία από τις πρώτες επιλογές της αντίδρασης του Ρώσου Πρόεδρου στις όποιες εξελίξεις.

Από την άλλη ως καταλύτης για την επιτυχία στο εγχείρημα της δημιουργίας εφεδρειών που δεν θα επιτρέψουν την διαταραχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θεωρείται η διατήρηση του μέγιστου επιπέδου στα αποθέματα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Για να να διατηρηθεί το ενεργειακό «οξυγόνο» σε υψηλά επίπεδα θα χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός TΑP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία.

Για την εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Στην εκδήλωση του σεναρίου μιας ραγδαίας επιδείνωσης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιστρατευτεί αντίστοιχη λύση μέσω της Αιγύπτου. Πάντως υπάρχει, όπως μεταδίδεται από πηγές με γνώση της προετοιμασίας, έτοιμο σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Όπως ετέθη στην έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας οι απώλειες θα αναπληρωθούν από την ενεργοποίηση των εφεδρειών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τουλάχιστον πέντε μονάδες παραγωγής, οι οποίες μπορούν να κάνουν παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ντίζελ. Για την ενίχυση της επάρκειας δεν αποκλείεται να αυξηθεί η συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ