ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» στη Βουλή για εξοπλιστικά προγράμματα και τουρκική προκλητικότητα

«Σκληρό ροκ» στη Βουλή για εξοπλιστικά προγράμματα και τουρκική προκλητικότητα
INTIME

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ και για τα εθνικά θέματα «χορεύει» η Βουλή με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την άμυνα της χώρας υπέρτατο αυτοσκοπό και να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ρότα, στηρίζοντας τις τρεις συμβάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων «καθώς ακόμη και το "παρών" σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο» και τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς διαφάνεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση ώστε να θωρακιστεί η αμυντική ικανότητα της χώρας με ταυτόχρονη στήριξη της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ για τη στάση της Τουρκίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η προμήθεια επιπλέον έξι Rafale, 3 φρεγατών Belhara και 44 τορπιλών για υποβρύχια συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία, καθώς τη στηρίζουν Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

«Παρών» επί της αρχής λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει την αγορά των έξι Rafale, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν.

«Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο σήμα προς όλες τις Ελληνίδες και προς όλους τους Έλληνες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν, κ. Τσίπρα, ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εθνική παραφωνία τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βρίσκεται σε έξαρση η τουρκική προκλητικότητα.

Αναφερόμενος μάλιστα, στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας τόνισε ότι η πόρτα της χώρας είναι κλειστή στις απειλές και ανοιχτή στον διάλογο. «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να εκτοξεύσει φωτοβολίδες, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που επιδεικνύει συνέπεια», είπε και πρόσθεσε:

«Γιατί ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα».

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μάλιστα μία φράση του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για να διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι «εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης στα εθνικά θέματα με εκείνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει την άμυνα της χώρας την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει μια σειρά από στρατηγικές συμφωνίες με εθνικό πρόσημο. Καταλόγισε ανευθυνότητα και απέδωσε τη στάση αυτή στα εσωκομματικά προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, που θα έρθει εντός του Μαρτίου στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία ήταν ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977, που το έθεσε πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμό.

Στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ για την κυβέρνηση η επ' αόριστον παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης αφενός διέψευσε ότι θα είναι επ’ αόριστον και αφετέρου ότι ο ίδιος είχε καταστήσει σαφές πως δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών διότι αποτελούσε διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους.

Έκανε μάλιστα λόγο για ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχολιάζοντας πάντως ότι δεν του κάνει εντύπωση δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο.

«Ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο επικεφαλής Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάτι που εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο: Ανήκουμε στη Δύση. Είτε σας αρέσει, είτε όχι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά στο κόστος των αεροσκαφών ζήτησε από όλους αυτοσυγκράτηση πετώντας καρφιά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τα Rafale χαμηλότερα από την αρχική τους τιμή (3 σε τιμή 2) και σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, σε σχέση με αντίστοιχες παραγγελίες στο παρελθόν.

Αλ. Τσίπρας: «Είστε διαχειριστής της συμφοράς»

Διαχειριστή της συμφοράς αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ευχόμενος η αποτυχία να μην επεκταθεί στα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας υπάρχει αρραγές μέτωπο με ζητούμενο ωστόσο να είναι η ακολουθούμενη στρατηγική, καθώς -όπως είπε- δεν επαρκεί η πολιτική των εξοπλισμών.

Επικαλούμενος την φράση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η χώρα σε ελλείμματα και διεθνή αναξιοπιστία, ο κ. Τσίπρας εντόπισε αντίφαση, καθώς οι εξοπλισμοί γίνονται με χρήματα των πολιτών.

«Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς», είπε και πρόσθεσε:

«Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων; Επίσης τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σύνεση ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις εξοπλιστικές δαπάνες και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

«Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δισ. επιπλέον είναι τρία δισ. ευρώ, κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πάντως, πως «κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας», λέγοντας ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια 10ετία κρίσης ήταν η αναβάθμιση των F-16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη πως «όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και αυτή του αείμνηστου πατρός σας διαπραγματεύθηκαν με την Αμερική» ορίζοντας συγκεκριμένη χρονική διάρκεια για την κάθε συμφωνία και υποστήριξε ότι με την πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας εκτός αν κάποιο από τα δύο μέρη την καταγγείλει «υποθηκεύετε την δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να διαπραγματευθεί» αφού «θα βάλετε την όποια κυβέρνηση στην δύσκολη θέση να καταγγείλει την σύμβαση».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της οργής του κόσμου και απηύθυνε πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας:

«Ελάτε να πάμε μαζί και στον ΣΚΑΙ με τον κ. Αυτιά και τον κ. Πορτοσάλτε κι όποιον θέλετε να κάνουμε διάλογο».

Μ. Κατρίνης: Καμία έκπτωση στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της και τους χειρισμούς της στα εξοπλιστικά, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος πάντως, δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει τις 8 συμφωνίες για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμενων που αφορούν την αγορά των φρεγατών Belharra, την προμήθεια 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafalle και των τορπιλών για τα υποβρύχια. Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη είναι νόμιμο το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα και την ασφάλεια.

«Η Ελλάδα είναι πιστός αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος», είπε σε άλλο σημείο και άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση συνήψε τις αμυντικές συμφωνίες χωρίς ανταλλάγματα. Σε ότι αφορά στη στάση της Τουρκίας υποστήριξε ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως καθορίστηκε από τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε:

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να δεχθεί προς συζήτηση τις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, γιατί θα είναι το πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο».

Κ. Βελόπουλος: Λαγνεία προς τις ΗΠΑ

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μίλησε για λαγνεία της κυβέρνησης προς τον αμερικανικό παράγοντα, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ στην περίπτωση της κρίσης στην Ουκρανία, μας χρησιμοποιούν όπως και όλη την Ευρώπη, ως χρήσιμους ηλιθίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ