ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Διάβημα προς τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα για τον θάνατο και τραυματισμό ομογενών

ΥΠΕΞ: Διάβημα προς τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα για τον θάνατο και τραυματισμό ομογενών
Ο Ουκρανός πρέσβης επεσήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου Intime News (Φωτ. αρχείου)

Κατόπιν οδηγιών του Νίκου Δένδια, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε διάβημα για το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας και είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν περιέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών, τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, «πέρα από την βαθύτατη θλίψη που προκάλεσε το εν λόγω περιστατικό, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία της και την ανάγκη προστασίας του Ελληνισμού της διασποράς, ο οποίος έχει ήδη υποστεί πλείστα δεινά».

Επίσης, ζητήθηκε «όπως το περιστατικό διερευνηθεί πλήρως και όπως οι υπαίτιοι οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Ουκρανός πρέσβης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Σουτένκο, «υπήρξαν δύο νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ομογενής, καθώς και δύο βαριά τραυματισμένοι, αμφότεροι ομογενείς. Κατέληξε ότι οι υπεύθυνοι έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ομογενών και τον τραυματισμό ακόμη δύο στο χωριό Γράνιτνα. Οι δράστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο δημοσιογράφος, Κώστας Ονισένκο, αμφισβήτησε την πληροφόρηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το αιματηρό περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα ουκρανικά σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις. Αναφερόμενος στους δύο τραυματίες του αιματηρού περιστατικού, είπε πως ο άνδρας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση είναι ο γιος του προέδρου της τοπικής ελληνικής κοινότητας του Γρανίτνε.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αρχική πληροφόρηση ήταν για δύο νεκρούς. Χτες το βράδυ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίναν όλες ότι ήταν ένας ο Έλληνας νεκρός και δύο οι τραυματίες».

Ρωσόφωνοι του Ντονιέτσκ: Υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονία

Διαφορετική εκδοχή έδωσε ο εκπρόσωπος της λαϊκής πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, σύμφωνα με το Open. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ρωσόφωνοι του Ντόνετσκ, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα στο φονικό επεισόδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δύο Έλληνες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Έντουαρντ Μπασούρι, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν με τα όπλα μέσα στην καφετέρια που βρίσκονταν και οι Έλληνες και αφού μέθυσαν, άρχισαν να κατηγορούν τους θαμώνες μεταξύ αυτών και τους δύο Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή του ως «αποσχιστές» που «μισούν την Ουκρανία».

Με βάση τις δηλώσεις του Μπασούρι, κάποιοι θαμώνες του καφέ, εκείνη την ώρα προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Έτσι οι Ουκρανοί στρατιώτες τράβηξαν τα όπλα τους και έτσι η λεκτική αντιπαράθεση μετατράπηκε σε πανικό με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων ομογενών να βρίσκει ακαριαίο θάνατο ενώ ο δεύτερος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τελικά κατέληξε.

Τι αναφέρουν οι Financial Times

Σε τηλεγράφημά τους από την Δευτέρα, οι Financial Times ανέφερε πως το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι τα θύματα ήταν μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζει στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, κοντά στη Μαριούπολη.

Η σχετική ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας δεν έκανε σαφές το αν οι θύτες είναι στρατιώτες. Αναφέρει, ωστόσο, ότι ειδικοί ερευνητές του στρατού ερευνούν το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ