ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή για νέο ΕΦΚΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της

Τσίπρας στη Βουλή για νέο ΕΦΚΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

«Θέλετε κράτος τσιφλίκι, λιγότερο για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα ρουσφέτια σας. Έχετε ξεθεώσει τα νοικοκυριά με λογαριασμούς ρεύματος κι αυτοθαυμάζεστε για την κερδοφορία. Αρνείστε 800 ευρώ κατώτατο μισθό, αλλά δίνετε 8.000 ευρώ στα γαλάζια golden boys στον ΕΦΚΑ, που γίνεται λάφυρο στα χέρια της κομματικής κάστας της ΝΔ, νομοσχέδιο- διαβατήρια για το μεγάλο φαγοπότι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας και πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης, «αλλά εσείς εμμονικά επιμένετε και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν αργούν να φανούν στους πολίτες». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «γιαλαντζί εκδοχή» αυτής της πολιτικής, αφού «στη δική σας εκδοχή θέλετε να είναι το κράτος ανίσχυρο όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη, αλλά να είναι εκεί για να το αρμέγουν τα γαλάζια παιδιά, τα funds και τα golden boys».

«Δεν ήταν ”εποποιία” μόνο αυτή για την οποία μίλησε ο καθαιρεθείς υπουργός Ανάπτυξης κ. Λιβανός τα χρόνια 2007-2009 της διακυβέρνησης Καραμανλή, ”εποποιία” είναι κι αυτό που κάνετε σήμερα εσείς: γαλάζια παιδιά παντού ενώ η κοινωνία στενάζει», είπε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ, της επικουρικής ασφάλισης και «τώρα του ΕΦΚΑ», σημειώνοντας ότι όμως «η ευθύνη της πολιτικής ανήκει στον κ. Μητσοτάκη». Ωστόσο επισήμανε ότι ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε δύο κρίσιμα υπουργεία, το Ενέργειας και το Εργασίας και ρώτησε τον υπουργό:

«Αισθάνεστε με όλη αυτή την κοινωνική συμφορά με τους λογαριασμούς στην ενέργεια, ότι τα κάνατε όλα καλά ή χρωστάτε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό;».

Ανέφερε πως όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές εξαφανίζοντας, όπως προσέθεσε, τη μείωση ύψους περίπου 15% που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του ‘19 μειώνοντας τον ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στην ενέργεια. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τόσο τότε όσο και τον Δεκέμβριο του 2020 ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

«Δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις που γίνονται για τους μισθούς του μέσου ιδιωτικού και δημόσιου υπαλλήλου και των golden boys που θα αμείβονται με 5.000, 6.000, 8.000 ευρώ;», τον ρώτησε.

Ακολουθούν βασικά σημεία της παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ:

- «Αναρωτιέμαι κ. Χατζηδάκη τελικά μετά από τόσα επιτεύγματα πόσες τούρτες θα χρειαστεί να κόψετε και πόσους ορόφους θα έχουν Δεν είναι μόνο η Ολυμπιακή, είναι και η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΛΑΡΚΟ, η επικουρική ασφάλιση, τώρα και ο ΕΦΚΑ.

- Ακολουθείτε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Εμμονικά επιμένετε και συνεχίζετε. Είναι μία πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες. Εσείς θέλετε το κράτος ανίσχυρο για τον πολίτη όταν έχει ανάγκη, αλλά να είναι παρών για να γίνεται πελάτης συμφερόντων. Να το αρμέγουν τα funds και τα γαλάζια golden boys, αλλά να μην είναι εκεί όταν το χρειάζεται η κοινωνία.

- Αισθάνεστε με όλη αυτή την συμφορά και το ολοκαύτωμα στην ενέργεια, αισθάνεστε ότι τα κάνατε όλα καλά κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας; Όταν αναλάβατε σπεύσατε να ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που κάναμε, την εξανεμίσατε αυξάνοντας τις τιμές. Λέγατε ότι οι καταναλωτές ό,τι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν.

- Το Δεκέμβριο του 2020 δηλώνατε πως «δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε στους ιδιώτες». Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε εξηγήσεις για την καταστροφή που έχει έρθει;

- Την ώρα που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους, επειδή με τις επιλογές σας πολλαπλασιάσατε την κρίση, δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδια που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις στους μισθούς των golden boys που θα παίρνουν ως και 8.000 ευρώ, ενώ αρνείστε αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ;

- Δεν αισθάνεστε ντροπή που λέγατε για μικρότερο κράτος και γεμίζετε με γαλάζια χρυσά παιδιά; Εποποιία είναι αυτό που κάνετε εσείς, γαλάζια παιδιά παντού. Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας, Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη.

- Γεμίσατε το δημόσιο με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια. Τα ίδια και στη ΔΕΗ, καταργήσατε την αξιοκρατία και την διαφάνεια, ανοίγοντας την πόρτα στα ρουσφέτια, καταργώντας τον ΑΣΕΠ.

- Πόσες γενικές διευθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ το 2019; Επτά. Πόσες τις κάνατε εσείς σήμερα; 15. Από 27 διευθυντές το 19, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την «αγορά» από εσάς. Από 60 βοηθούς διευθυντές σήμερα έχει 250 ! Μαγαζί σας ήταν η ΔΕΗ και μαγαζί σας το ξανακάνετε.

- Μετατρέψατε από εταιρεία κοινής ωφέλειας σε εταιρεία ωφέλειας των γαλάζιων γκόλντεν μπόις και των ιδιωτών επενδυτών, που θα κερδίζουν σε βάρος των νοικοκυριών, των αγροτών, των καταστημάτων, που βλέπουν τους λογαριασμούς και παθαίνουν εγκεφαλικό.

- Τη στιγμή που έχετε ξεθεώσει με τους λογαριασμούς τα νοικοκυριά, τα στελέχη σας αυτοθαυμάζονται για την κερδοφορία.

- Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθαρίζει 360.000 ετησίως με τα μπόνους, οι βουλευτές της ΝΔ είστε κορόιδα. Δεν πήγατε να κάνετε τα γαλάζια golden boys και ήρθατε να κάνετε τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μισθό 85.000 ευρώ, τέσσερις φορές λιγότερα. Πλάκα μας κάνετε;

- Γιατί να ιδρώσει ο κος αυτός για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, όταν ο συνταξιούχος παίρνει 700 ευρώ και ο λογαριασμός έρχεται 600;

- Δημιουργείτε ειδικές θέσεις ειδικά για τα κομματικά σας στελέχη. Στο ΔΕΔΔΗΕ 11 νέες θέσεις διευθυντών για πολιτικούς σας φίλους με εντολές το Μαξίμου.

- Αύξηση των αμοιβών για τους διευθυντές και γενικούς διευθυντές που υπερβαίνουν πλέον το πλαφόν των 4.650 ευρώ το μήνα. Και πάρτι αυθαιρεσίας με τα μπόνους, λίγες μέρες πριν λήξει το έτος, ώστε να πάρουν τα γαλάζια παιδιά του ΔΣ το 100% των χρυσών bonus., έως και 50% επί των μικτών αποδοχών, δηλαδή έως 60.000 ευρώ!.

- Την ώρα που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας στενάζει, εσείς δίνετε μπόνους στους εαυτούς σας και τα παιδιά σας.

- Η Ελλάδα είναι για μήνες πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

- Η κοινωνία υποφέρει αλλά εσείς λέτε καλά πάνε τα πράγματα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας αν κάποτε ήταν προβληματικές, σήμερα είναι καταστροφικές και επικίνδυνες.

- Πόσο ευτυχής είστε με την επιλογή σας να επισπεύσετε την απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο; Τόσο άριστοι είσαστε

- Αλήθεια, ποσό έχουν φτάσει οι απευθείας αναθέσεις; Έχουν μείνει 5 δισ. ευρώ που ήταν στο 18μηνο η έχουν ανεβεί;

- Τα ίδια κάνετε και στον ΕΦΚΑ, τέτοια στελέχη θα φέρετε και στον ΕΦΚΑ;

- Λέγατε ότι θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 367.000 εκκρεμείς συντάξεις και άφησε 107.000 εκκρεμείς συντάξεις, τις μείωσε κατά 70%. Το είχατε κάνει σημαία προεκλογικά. Πήρατε τις 107.000 και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι σήμερα.

- Θυμάστε που λέγατε τη 13η σύνταξη ψίχουλα; Ένα δισ. ευρώ κάθε άνοιξη να δίνεται στους συνταξιούχους. Τι κάνατε εσείς που μας καταγγέλλατε; Την καταργήσατε. Και όχι μόνο δεν δίνετε τα χρήματα αυτά σε άλλες κοινωνικές ανάγκες και τα βάζετε στον κουβά της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

- Ο ΕΦΚΑ γίνεται λάφυρο στα χέρια μίας κομματικής κάστας. Οι Γενικοί Διευθυντές θα επιλέγονται με τριετή θητεία, ενώ παραμερίζονται τα στελέχη με χρόνια προϋπηρεσίας. Προκηρύξεις όχι από τον ΑΣΕΠ αλλά με σύμπραξη του ΑΣΕΠ.

- Με αυτή τη διάταξη δεν πλήττεται μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μια κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Οι γνωστοί κομματικά εκλεκτοί «άριστοι» με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλείσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

- Αυτό το νομοσχέδιο είναι το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ.

- Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα παίξουμε σε αυτό το γήπεδο. Θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, όχι σε αυτό του κομματικού κράτους. Δεσμευόμαστε για διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία. Να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης του κόμματος με το κράτος.

- Δεν θέλετε επιτελικό κράτος αλλά διεθφαρμένο κράτος, επιλεκτικό, όπου θέλετε εσείς να υπάρχει. Εμείς θα στήσουμε το κοινωνικό, ανθρώπινο, δημοκρατικό κράτος, με μία προοδευτική κυβέρνηση, που όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο το καλύτερο για τον λαό και τον τόπο».





ΔΗΜΟΦΙΛΗ