ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Εξουδετερώνει την κάθοδο Τσίπρα στα μπλόκα με «όπλο» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Μαξίμου: Εξουδετερώνει την κάθοδο Τσίπρα στα μπλόκα με «όπλο» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Η κυβέρνηση θέλει να κόψει την πολιτική φόρα την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει να αποκτήσει με την μετάβαση του στο αγροτικό μπλόκο της Θεσσαλίας.

Η «πατέντα» Τσίπρα

Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει για ακόμη μια φορά τους προβολείς στη σύγκριση των λόγων και των έργων, τακτική που επιστρατεύτηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην αγορά της Νέας Ιωνίας για να υπενθυμιστεί ότι: «Όταν είναι στην αντιπολίτευση καλλιεργεί με συνθήματα θυμό, ψεύτικες ελπίδες και τα δίνει όλα σε όλους και όταν είναι στην κυβέρνηση «παίρνει» από όλους».

Η έκθεση της πολιτικής… «πατέντας» που καταλογίζεται στον Αλέξη Τσίπρα, γίνεται με την κυβερνητική υπενθύμιση, καταρχάς με την υπενθύμιση τόσο της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στα τρακτέρ, τον Φεβρουάριο του 2013, όσο και με το σύνθημα: «όσο υπάρχει Μνημόνιο και Τρόικα προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει».

Οι φόροι ΣΥΡΙΖΑ

Η φλογερή, όπως περιγράφεται, διακήρυξη διαψεύστηκε από την ίδια την πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίθετα όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν τα υπεσχημένα αλλά επέβαλε συνολικά 29 νέους φόρους και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών. μεταξύ αυτών η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η επιβολή φόρου στο κρασί, η αύξηση του φόρου στην μπύρα, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ κ.α.

Πολιτικές που μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής που προκαλούσαν, αλλά και και τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους. «Και τότε αντι ο κ. Τσίπρας να πάει όπως πήγαινε στα μπλόκα, έστειλε τα ΜΑΤ», ανακαλούν στη μνήμη αρμόδιες πηγές.

Προσθέτουν δε, ότι το ίδιο έγινε στο αγροτικό συλλαλητήριο των Κρητών στην πλατεία Βάθης και στη Θεσσαλονίκη όπου ματαιώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης. «Τώρα, στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας πάλι, υπόσχεται όσα υποσχόταν, αλλά δεν έκανε ως Κυβέρνησή επί 4,5 χρόνια. Οι αγρότες, όμως, είδαν πια, έμαθαν και ξέρουν» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα μέτρα στήριξης

Στην κυβέρνηση πάντως θέλουν να εξομαλύνουν το συντομότερο την κατάσταση με τον αγροτικό κόσμο. Σε αυτήν την κατεύθυνση δίνουν έμφαση, αφενός στην συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και επιπλέον στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Το πλέγμα που ήδη έχει εφαρμοστεί, περιλαμβάνει την καταβολή περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μέτρα για την πανδημία, καθώς και επιπλέον 195 εκατομμυρίων μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία.

Συμπληρώνονται από τις παρεμβάσεις για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022, καθώς επίσης από την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και του 50% τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο. Στήριξη που θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

Ακόμη την ελάττωση κατά επτά μονάδες του Φ.Π.Α. που επιβαρύνει λιπάσματα και ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Στο ίδιο πακέτο συμπεριλαμβάνονται η επιτάχυνση στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και την επιδότηση 7% επί του κύκλου εργασιών, στους κτηνοτρόφους, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Επίσης η αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών αλλά και οι εκτεταμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα.

Οι ενέσεις ρευστότητας

Ενέσεις ρευστότητας αλλά και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας γίνονται και με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων (διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως 15 χρόνια).Περαιτέρω ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης έως 25.000 ευρώ.

Τέλος παρέχεται στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ