ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι την Τρίτη ο Δένδιας για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό

Στο Παρίσι την Τρίτη ο Δένδιας για τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό
Στο Παρίσι αναμένεται να παρευρεθεί στις 22 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να λάβει μέρος στο Υπουργικό Φόρουμ με θέμα τη Συνεργασία στον Ινδο - Ειρηνικό INTIME / ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο Υπουργικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, αναμένεται να λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, με θέμα τη Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό, που διοργανώνεται από τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά την αυριανή διάσκεψη θα παρευρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από περίπου 30 κράτη της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και περιφερειακών οργανισμών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός της διάσκεψης είναι να βρεθεί η παγίωση και η ενδυνάμωση των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Ινδο-Ειρηνικού, στη βάση της πολυμερούς διπλωματίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν, για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο σχήμα, πρωτοβουλίες και προγράμματα προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ινδο-Ειρηνικού.

Mετά από την εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τρεις στρογγυλές τράπεζες με θέματα συζήτησης α) ασφάλεια και άμυνα, β) διασυνδεσιμότητα και ψηφιακή πολιτική, και γ) παγκόσμια ζητήματα. O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την ασφάλεια και άμυνα.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομόλογούς του από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ειδικότερα, με τη Nanai Mahuta (Νέα Ζηλανδία), τη Retno Marsudi (Ινδονησία), τον Chung Eui-yong (Δημοκρατία της Κορέας), τον Dr. Jaishankar (Ινδία), τον Teodoro Locsin (Φιλιππίνες) και τον Vivian Balakrishnan (Σιγκαπούρη).

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ουκρανού ομόλογού τους Ντμίτρο Κουλέμπα (Dmytro Kuleba), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ, τα οποία είναι η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Λευκορωσία, η κλιματική διπλωματία και η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ