ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ομαλό ανεφοδιασμό με αέριο - Ανοικτός δίαυλος με ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΚΥΣΕΑ: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ομαλό ανεφοδιασμό με αέριο - Ανοικτός δίαυλος με ΕΕ και ΝΑΤΟ
Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί. INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης η πρώτη φάση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, στον απόχο του διαγγέλματος Πούτιν και τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε εκτενώς η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Για το ενεργειακό και την προμήθεια φυσικού αερίου

Παράλληλα, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Ειδικότερα, στο ενεργειακό εξετάστηκε το ακραίο σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Ρωσίας - Ουκρανίας. Ήδη το σχέδιο δράσης είναι προσανατολισμένο σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Κατά πληροφορίες, τα αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού. Εάν απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθούν οι εφεδρείες, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Αντικείμενο προς εξέταση είναι και το ενδεχόμενο. «κλείδωμα» της τιμής, βάσει των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε η εκτίμηση ό,τι δεν είναι αρκετά πιθανό, το ενδεχόμενο να επικρατήσει η δυσμενέστερη συνθήκη για τη χώρα, που δημιουργούσε το κλείσιμο της στρόφιγγας στον αγωγό Turkstream, με δεδομένο ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύουν το 40%-45% του εθνικού αποθέματος που κατευθύνεται στην εγχώρια κατανάλωση. Ακόμη και στην περίπτωσης μιας ανάφλεξης, θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει μια από τις πρώτες επιλογές της αντίδρασης του Ρώσου Πρόεδρου.

Από την άλλη ως καταλύτης για την επιτυχία στο εγχείρημα της δημιουργίας εφεδρειών που δεν θα επιτρέψουν την διαταραχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θεωρείται η διατήρηση του μέγιστου επιπέδου στα αποθέματα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.

Για να διατηρηθεί το ενεργειακό «οξυγόνο» σε υψηλά επίπεδα θα χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός TΑP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία.

Για την εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Στην εκδήλωση του σεναρίου μιας ραγδαίας επιδείνωσης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιστρατευτεί αντίστοιχη λύση μέσω της Αιγύπτου.

Πάντως υπάρχει, όπως μεταδίδεται από πηγές με γνώση της προετοιμασίας, έτοιμο σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Βάσει του σχεδιασμού οι απώλειες θα αντισταθμιστούν από την ενεργοποίηση των εφεδρειών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τουλάχιστον πέντε μονάδες παραγωγής, οι οποίες μπορούν να κάνουν παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ντίζελ. Για την ενίσχυση της επάρκειας δεν αποκλείεται να αυξηθεί η συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων.

Περαιτέρω η Αθήνα έχει προωθήσει με μεθοδικότητα τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην συλλογική κινητοποίηση για τη μεγέθυνση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Ακόμη έχει εντατικοποιήσει τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέπτυξε εκτενώς το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω του καλωδίου το οποίο ενώνει και την Ευρώπη με τις φθηνές πηγές ενέργειας από την αφρικανική ήπειρο.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου τυγχάνει της ισχυρής στήριξης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ