ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθηγητής Γιαλλουρίδης: Η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν και μετά θα του «χαϊδέψει» τα αφτιά

Καθηγητής Γιαλλουρίδης: Η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν και μετά θα του «χαϊδέψει» τα αφτιά
Η Ρωσία είναι μεγάλη δύναμη και μπορεί να «επιστρέψει» τις κυρώσεις στους δυτικούς και αμερικανούς, υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης (AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

«Οι ξένες δυνάμεις θα επιβάλουν κυρώσεις στον Πούτιν και μετά θα του “χαϊδέψουν” τα αφτιά. Γιατί τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια. Η Ρωσία δύσκολα θα χάσει από αυτή την ένταση. Είναι μία υπερδύναμη και μπορεί να επιστρέψει τις κυρώσεις», αναφέρει στο CNN Greece ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Για τις εξελίξεις στη Ουκρανία και πως αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα, εξηγεί ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, ο οποίος μεταξύ άλλων περιγράφει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως μία ηγετική προσωπικότητα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας του. Κατά τον ίδιο, αυτή την περίοδο η Ρωσία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της στην περιοχή.

«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη. Έχει αποθέματα ενέργειας, φυσικούς πόρους, το φυσικό αέριο, το οποίο και ελέγχει. Δεν είναι μία τυχαία χώρα. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι αντίπαλοί της», εξηγεί ο κ. Γιαλλουρίδης στο CNN Greece.

giallouridis-agia-sofia.jpg
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος ΓιαλλουρίδηςINTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το προφίλ Πούτιν κατά Γιαλλουρίδη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως ηγέτης με ισχυρές βλέψεις προς όφελος της χώρας του, στοχεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. «Είναι ένας σταθερός παράγοντας στην περιοχή για τους Ρώσους ο οποίος μπορεί να επιβληθεί σε οποιονδήποτε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Ο Πούτιν δύσκολα θα ηττηθεί αυτή τη στιγμή, κι ας λέει η Δύση πως θα του επιβάλλει κυρώσεις. Για να δούμε όμως τι είδους κυρώσεις θα του επιβάλλει. Θεωρώ πως δεν θα τον αγγίξουν ιδιαίτερα, γιατί η Ρωσία δεν είναι Μεξικό. Είναι μία υπερδύναμη. Όλα αυτά γίνονται γιατί τα συμφέροντα στην περιοχή είναι πολλά και όλοι διεκδικούν μεγάλο μερίδιο».

Ο διαπρεπής καθηγητής επισημαίνει ότι ο Πούτιν, δεν θα επιτρέψει να τον «στριμώξουν» οι Ευρωπαίοι, ή οι Αμερικανοί.

«Γεωπολιτικά παιχνίδια είναι όλα. Άλλωστε ο ίδιος μπορεί, αν θέλει, να ανταποδώσει τις κυρώσεις. Και επειδή τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολλά, δεν πιστεύω πως θα απομονωθεί για καιρό η Ρωσία. Στην πραγματικότητα δεν θα χάσει γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, είναι μια μεγάλη δύναμη που επιδιώκει να είναι η μοναδική υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Όλο αυτό που βλέπετε είναι ένας συγκρουσιακός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η Δύση θα εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Ρωσία γιατί τα συμφέροντα είναι πάνω από το Δίκαιο. Όπως λέει και ο Θουκυδίδης “έχεις τόσο δίκαιο όσο η ισχύς σου"».

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία

Η χώρα μας μπορεί να επηρεαστεί σε οικονομικά ζητήματα από την κρίση στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και η Ευρώπη στο σύνολό της. Όμως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες, σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη. Δηλαδή σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, «μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στις πρώτες ύλες.

Οι ΗΠΑ, θα επηρεαστούν σε λιγότερο βαθμό από την Ευρώπη. Οι Έλληνες τις Ουκρανίας δεν θεωρώ πως θα έχουν πρόβλημα, γιατί ας μην ξεχνάμε πως έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία. Εάν λοιπόν, Ευρώπη και Αμερική απομονώσουν τον Πούτιν, πράγμα το οποίο δεν θα διαρκέσει πολύ, τότε οι συνέπειες θα είναι οικονομικές κυρίως για τα ευρωπαϊκά κράτη», τονίζει ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ