ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανική κρίση - Δένδιας: Ζητά την προστασία της ελληνικής μειονότητας

Ουκρανική κρίση - Δένδιας: Ζητά την προστασία της ελληνικής μειονότητας
Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από τη Ρωσία Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ολων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε νωρίτερα την αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, η αναγνώριση αυτή «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ».

Παράλληλα τονίζει, ότι η Ελλάδα θα «διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με την αντίδραση αυτή».

Διαβάστε επίσης

ΥΠΕΞ: Μην ταξιδέψετε προς την Ουκρανία - Οδηγίες για τους Έλληνες

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ».

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ Ινδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, εξάλλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της ΕΕ με τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.

«Οι συναντήσεις μου με τον δόκτορα Τζαϊσανκάρ είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μία ιδιαιτέρως ανερχόμενη δύναμη, η οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι η Ινδία είναι μία χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Ενόψει της επίσκεψης μου στην Ινδία, τον Μάρτιο, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο που συναντηθήκαμε» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ