ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Γήπεδο στο Βοτανικό έως τον Ιούλιο του 2026

Μπακογιάννης: Γήπεδο στο Βοτανικό έως τον Ιούλιο του 2026
Ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, ανέλυσε όλα τα κομμάτια των συμβάσεων ξεχωριστά ΙΝΤΙΜΕ

Τις συμφωνηθείσες διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις ανάμεσα σ’ όλες τις πλευρές που εμπλέκονται με το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» (Δήμο Αθηναίων, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκό, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΠ Ελαιώνα) στις περιοχές του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (24/02) στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Κοτζιά.

Ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, ανέλυσε όλα τα κομμάτια των συμβάσεων ξεχωριστά, υπογράμμισε πως το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων κι αποπεράτωσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού –το οποίο χαρακτήρισε δύο φορές ως «το καλύτερο στην Ελλάδα»- προσδιορίζεται για την τριετία Οκτώβριος 2023-Ιούλιος 2026. Υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση όλου του πρότζεκτ και των έργων υποδομής είναι πλέον απόλυτα εξασφαλισμένη απ’ το Ταμείο Στήριξης και το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι συνολικές επενδύσεις στις δύο περιοχές κι όλα όσα θα γίνουν θα αγγίξουν τα 470 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση-ανάλυση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη:

«Αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα επείγοντα. Όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Υλοποιούμε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στην Αθήνα. Υλοποιούμε τη Διπλή Ανάπλαση που είναι το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα. Στην καρδιά της πόλης αποκτάμε ελεύθερο πράσινο χώρο. Στο Βοτανικό μεγαλώνουμε την πόλη με όχημα μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Όλα αυτά διατηρώντας σταθερά στο μυαλό το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ομάδας της Αθήνας. Ενημερώσαμε τις άλλες δυνάμεις του Δημοτικό Συμβουλίου. Προσπαθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τέτοια έργα πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Τους κορμοράνους η Αθήνα τους έχει... πληρώσει ακριβά. Ευχαριστώ τον κ. Μαλακατέ, τον κ. Αλαφούζο, αλλά και τους συνεργάτες τους. Η ενότητα είναι αναγκαία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός. Ευχαριστώ τη ΑΕΠ Ελαιώνα, αλλά και τον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του. Η συμφωνία αποτελείται από μία διμερής και μία τριμερής σύμβαση. Οι δυσκολίες ήταν πολλές γιατί όλο αυτό ήταν πολύπλοκο».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η Διπλή ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ και στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και περιβαλλοντικών υποδομών.

Η μεταφορά των εν λόγω εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας, βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών έχει διπλό στόχο: την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί και τη διερεύνηση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Το ιστορικό της Διπλής Ανάπλασης εξηγεί την δυσπιστία και τον κυνισμό κάποιου όταν ακούει για το έργο. Είναι ένα έργο θωρακισμένο με έναν ισχυρότατο θεσμικό οπλοστάσιο. Από το 2013 μέχρι το 2020 πέσαμε σε χειμέρια νάρκη. Με τα μνημόνια αυτά τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες εξειδικεύτηκαν μέσω των συμβάσεων».

Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε:

«Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Ο Δήμος Αθηναίων διασφαλίζει τη ωριμότητα της διαδικασίας, συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, επιταχύνει τα στάδια υλοποίησης του έργου και έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του. Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προβεί στην κατάρτιση διμερών συμφωνιών. Για την ακρίβεια δύο διμερείς και μία τριμερείς σύμβαση».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΟ:

«Ο Δ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησής του νέου Γηπέδου που θα κατασκευασθεί. Ειδικότερα:

• θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση,

• θα συμβάλλει στην έκδοση των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων, και

• θα προβεί στη δημοπράτηση του έργου με την προβλεπόμενη στο άρθρο 50 του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και

ισχύει, διαδικασία.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. την χρήση του Γηπέδου που θα ανεγερθεί με όλα τα συστατικά και παραρτήματα του και όλα τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Η παραχώρηση αυτή του Δ.Α. προς τον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (ενδεικτικά εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και οποιοσδήποτε άλλος χώρος αναψυχής ή διημέρευσης που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες ή καθίσματα σε κερκίδες για την παρακολούθηση αυτών και τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. συναυλίες) εντός του Γηπέδου.

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Π.Α.Ο. την χρήση της οικείας έκτασης καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους καθώς και το δικαίωμα ονοματοδοσίας αυτών.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ - ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ:

«Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Γηπέδου και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής

χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να παραδώσει την κατοχή αυτών στον Δ.Α. Η άδεια κατεδάφισης γίνεται άμεσα, αλλά έχει 10ετή ισχύ».

«Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δ.Α. θα υποχρεούται να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος το δικαίωμα χρήσης δεκαπέντε (15) υπόγειων θέσεων στάθμευσης, προκειμένου ο Π.Α.Ο. να τις χρησιμοποιεί είτε για την κάλυψη των αναγκών της διοίκησης και των υπαλλήλων του είτε να τις παραχωρεί περαιτέρω κατά την απόλυτη επιλογή του είτε να τις εκμισθώνει σε τρίτους για να καλύπτει από τα έσοδα λειτουργικές του ανάγκες.»

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΕ - ΔΗΜΟΥ:

«Ο Δ.Α. ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του

γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικής χρήσης χώρων καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. προς τον Δ.Α., ως ακολούθως:

Αναλυτικά το ποσό που θα πρέπει να δίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις στον Δήμο Αθηναίων:

•Ποσό ίσο με ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ. Σε περίπτωση που μία από αυτές τις δραστηριότητες αυτές (π.χ. μπουτίκ) ασκείται απευθείας από την ΠΑΕ ΠΑΟ, τότε το ποσό της παραγράφου αυτής θα είναι ίσο με ποσοστό 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου.

•Ποσό εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (€145.000,00) από την διάθεση των Σουιτών.

•Ποσό ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκάτο (50%) επί των καθαρών εισπράξεων, από την διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνείται με την παρούσα να ανέρχεται σε ποσό ίσο:

•με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του Συνολικού Εσόδου Ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας του Γηπέδου.

•με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για την μετά τα δέκα έτη περίοδο λειτουργίας του Γηπέδου. Ως Συνολικό Έσοδο Ονοματοδοσίας συμφωνείται ότι είναι το άθροισμα των τυχόν εφάπαξ και των τακτικών ετήσιων καταβολών που θα λαμβάνει η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από την σύμβαση ονοματοδοσίας που θα καταρτίσει».

Το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο που θα οφείλεται στο ΔΑ από την ΠΑΕ ΠΑΟ θα ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (€270.000,00) ανά μισθωτικό έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του ποσοστού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) του μήνα αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), αρχής γενομένης από την έναρξη της μισθωτικής σχέσης. Το ελάχιστο ποσό είναι 415.000 ευρώ ανά έτος».

Για το θέμα της δημοπράτησης, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε:

«Έχω την χαρά να σας πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την δημοπράτηση. Οι μελέτες του γηπέδου, έχουν συνταχθεί από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και με βάσει αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του 4412/2016. Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στο ποσό των 115.000.000 €, το οποίο εξασφαλίστηκε από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ, ενώ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

H εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου για τον Σχεδιασμό και ρύθμιση κυκλοφορίας στον εγγύτερο δακτύλιο περί του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο ενοποιημένο Ο.Τ. 45-46-50 και αντίστοιχη εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου» έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η συγκεκριμένη μελέτη θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου από το συναρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΝ. Με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου.

«Θα είναι δεδομένα το καλύτερο και μεγαλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Το καλύτερο!».

Τριμερείς σύμβαση μεταξύ Δήμου - Ερασιτέχνη και ΑΕΛ Ελαιώνα:

«Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο., μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. 2. Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. 3. Να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. Το Σωματείο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Αθηναίων και της ΑΕΠ Ελαιώνα, μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους λοιπούς φορείς υλοποίησης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης καθώς επίσης και με κάθε άλλη εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεών του στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ. 2. Να προωθεί άνευ καθυστερήσεων κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει έναντι της ΑΕΠ Ελαιώνα και του Σωματείου Π.Α.Ο., μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. 2. Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου, με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνες του. 3. Να προωθεί άνευ καθυστερήσεων κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του. 4. Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου Π.Α.Ο.

Ο Ερασιτέχνης εξασφαλίζει κλειστή αρένα 3.100 θέσεων, ανοικτή ολυμπιακή πισίνα με στέγαστρο, προπονητήριο, υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων, γραφεία, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.

«Οι υποδομές θα κοστίσουν συνολικά 140.000.000 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα παρθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Από τα 140 εκατ. ευρώ, τα 97 αφορούν υποδομές πρασίνου και τα 43 εκατ. ευρώ για έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ενώ θα δοθούν κίνητρα μεταγκαταστάσεων εταιριών. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ως τον Ιούλιο του 2026. Εντός τριών ετών.

1Από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023 θα διαρκέσει η δημοπράτηση. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα που μας δεσμεύει. Συνολικά επενδύονται 267 εκατομμύρια οικονομικών πόρων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, από την άλλη, θα προσεγγίσουν τα 470 εκατομμύρια.

Οταν συνεργαζόμαστε κερδίζουμε όλοι. Όλοι οι Αθηναίοι και η ίδια η Αθήνα. Νιώθω περηφάνια διότι ένας Δήμος σχεδιάζει κάτι τόσο μεγάλο. Δείχνει έμπρακτα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Θα χρειαστεί ομαδική δουλειά. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που κάλυψαν τη συνέντευξη Τύπου. Αναλυτικά:

-Για το ποιο λόγο να αφήσει το «σπίτι» του για να γίνει ενοικιαστής σε ένα άλλο σπίτι:

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός λένε ότι θα πάει στο ενοίκιο: «Ο Παναθηναϊκός αποκτά ένα νέο σπίτι. Το καλύτερο γήπεδο της χώρας. Μιλάμε για μία αξιοζήλευτη αρένα αντάξια της ιστορίας του. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ενοικιαστής. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα σε Λεωφόρο και Βοτανικό. Δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος είναι διχασμένος, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει συναισθηματική σχέση με τη Λεωφόρο. Εδώ όμως μιλάμε για το αύριο».

-Για την κατεδάφιση της Λεωφόρου:

«Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα Προεδρικό Διάταγμα και κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Για να κατεδαφιστεί το Απ. Νικολαΐδης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρένα για το Βοτανικό. Όπως αυτονόητο είναι ότι και ο Ερασιτέχνης θα έχει πάρει στα χέρια του τις εγκαταστάσεις. Η άδεια κατεδάφισης μπορεί να εκδίδεται άμεσα αλλά έχει ισχύ για 10 έτη».

-Για το ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί του σε 99 χρόνια, όταν λήξει η συγκεκριμένη σύμβαση:

«Εδώ ισχύει το κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Δεν έχω τη δυνατότητα να προβλέψω και να σχεδιάσω τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια. Αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιαδήποτε ομάδας στον κόσμο. Μπορούμε όμως να εγγυηθούμε αυτά τα 99 χρόνια με κάθε μέσο και τρόπο. Να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν εύκολο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σας πω ότι ήταν εξαντλητικές και σκληρές, διότι η διοίκηση του Ερασιτέχνη έδωσε μάχη για τα συμφέροντά του. και πολύ καλά έκανε, αλλά καταλήξαμε σε ένα win-win όπου όλοι κερδίζουμε. Και πάνω απ’ όλα υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Είναι σπουδαία ευκαιρία και γι’ αυτό το υπερασπιζόμαστε τόσο έντονα».

-Στο ακραίο ενδεχόμενο μελλοντικής αποχώρησης της ΠΑΕ από το γήπεδο τι προβλέπεται, υπάρχει κάποια σκέψη πάνω σ’ αυτό;

«Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ με αυτές τις συμβάσεις αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στο δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη. Εάν φτάσουμε εκεί, τότε θα απαιτηθεί επαναδιαπραγμάτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις αυτές. Έχουμε μία πικρή εμπειρία σ’ αυτή η χώρα, διότι κάνουμε πολύ δαπανηρές εγκαταστάσεις και τις αφήνουμε και ρημάζουμε. Αυτό είναι ένα διαφορετικό μοντέλο, που πριν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε, κάνουμε τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό»

-Για το ενδεχόμενο μη επικύρωσης των συμβάσεων στη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη;

«Οποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη θα επιλέξουν το μέλλον του Παναθηναϊκού».

-Για το πώς πως θα διασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα έως το 2026;

«Μιλάμε για 3 πολύ μεγάλα έργα. Το ένα είναι η αρένα, το δεύτερο είναι οι υποδομές και το τρίτο είναι οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Θα δουλεύονται περίπου ταυτόχρονα και απαιτούν πολύ προσεκτικό project plan. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και το πώς θα εξελίσσονται ταυτόχρονα. Οι όροι του ταμείου πρέπει να απορροφηθούν άμεσα. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Θα υπάρχουν ρητές ρήτρες στο χρονοδιάγραμμα του γηπέδου κι εντός του πλαισίου που έχουμε θέσει. Υπάρχει εμπειρία πλέον στη χώρα. Δεν είμαστε εκεί ήμασταν πριν 20-30 χρόνια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Εμείς έχουμε την τύχη στον Δήμο Αθηναίων να έχουμε πολύ καλούς υπηρεσιακούς παράγοντες».

-Για το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των όσων φτιαχτούν στην Αλεξάνδρας:

«Ο Δήμος Αθηναίων, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Γενικά δουλεύουμε προς το καλό όλων των πολιτών».

-Για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να μην γίνει χαώδης ανάπτυξη του Βοτανικού:

«Αν δείτε τα προεδρικά διατάγματα θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά πεδία ελευθερίας. Είναι νωρίς για να γίνει κάποια επικαιροποίηση των δεδομένων για τον Ελαιώνα. Εγώ αναφέρθηκα στις άμεσες νίκες που μπορούμε να έχουμε. Σωστά είπατε ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ο Έλληνας φορολογούμενος θα επωμιστεί όλο αυτό. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας».

-Για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν:

«Είπα νωρίτερα ότι ήταν μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση στην οποία κάθε μέρος έδωσε μάχη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Ταυτόχρονα έγιναν και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να νιώθουμε άνετα για το αποτέλεσμα. Αυτό το πετύχαμε. Επιλέξαμε να μην βιαστούμε. Είναι ένα έργο που δεν χωράει προχειρότητες και επιπολαιότητες και χρειάζεται προσοχή. Επειδή έγινε όλη η δουλειά μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών, μπορώ να στέκομαι μπροστά σας και να σας λέω ότι το έργο θα προχωρήσει».

-Για το θέμα του ανασχηματικού μηχανισμού και αν απομακρύνονται οι βιομηχανίες:

«Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Εδώ μιλάμε για τον Ελαιώνα που θα σχεδιάζουμε. Μια περιοχή που θα είναι γεμάτη πράσινο».

-Για τις δραστηριότητες που υπάρχουν εκεί και αν θα γίνουν απαλλοτριώσεις:

«Είναι ένα σχέδιο μεταφοράς διαφόρων μεταφορικών εταιριών σε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να το ανακοινώσω εγώ αυτό».

-Για τις δραστηριότητες που υπάρχουν εκεί και αν θα γίνουν απαλλοτριώσεις:

«Είναι ένα σχέδιο μεταφοράς διαφόρων μεταφορικών εταιριών σε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να το ανακοινώσω εγώ αυτό».

-Για τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος συντήρησης του γηπέδου κι αν θα μοιραστούν ανάμεσα σε Ερασιτέχνη - Δήμο:

«Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Όσον αφορά τις προδιαγραφές εμείς θέλουμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Θα δείτε και όταν θα γίνει η δημοπράτηση πως όλα είναι με βάση την κλιματική κρίση και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή να μην μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ».

-Για την έδρα της Εθνικής:

«Προφανώς κατ΄ επιλογή της ομοσπονδίας θα είναι έδρα της Εθνικής. Θα θέλουμε πολύ να είναι».

-Για τις θέσεις του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου:

«Λέμε έως 40.000. Αυτό σημαίνει από 38.500 μέχρι 40.000. Δεν μπορώ να μπορώ να πω τον αριθμό γιατί τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες».

Για τον Ελαιώνα και τη Λ. Αλεξάνδρας:

«Είναι ένα χώρος που έχει ανάγκη το οξυγόνο και το ίδιο ισχύει και για την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Υπάρχει βέβαια και μελέτη για τα προσφυγικά, η οποία είναι ώριμη. Αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο στα προσφυγικά. Δεν έχουμε τα περιθώρια να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στην Αθήνα. Ειδικά από τη στιγμή»

-Για το αν δεσμεύεται ότι το 2026 θα παίζει στο νέο του γήπεδο ο Παναθηναϊκός:

«Δεσμεύομαι προσωπικά και ως ομάδα. Η δέσμευση όπως είδατε δεν είναι στον... αέρα και πατάει στη γη».

-Για το αν μπορεί να υπάρξει κάτι αναπάντεχο:

«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε. Όλα αυτά τα συζητάμε ενώ η Ευρώπη, εδώ και λίγες ώρες, βιώνει πάλι μετά από πάρα πολλά χρόνια έναν πόλεμο. Θα λέω και θα ξαναλέω ότι έχουμε δουλειά αθόρυβη. Δουλειά του μυρμηγκιού».

- Για την δομή προσφύγων στον Ελαιώνα

«Η δομή στον Ελαιώνα έχει κλείσει τον κύκλο της. Δημιουργήθηκε σε μια άλλη εποχή, που υπήρχαν άλλες ανάγκες απ΄ ότι υπάρχουν σήμερα. Έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε πλέον για την επόμενη μέρα. Σε αυτό επιμένουμε ως Δήμος. Η δομή δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες που φιλοξενεί ούτε τους κατοίκους. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Ο κ. Μηταράκης έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει η δομή μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η γη που βρίσκεται η δομή είναι στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου ενδιαφέροντός του».

-Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιους έξτρα χώρους με βάση τις ανάγκες του Ερασιτέχνη:

«Όλα τα τμήματα θα έχουν εγκαταστάσεις. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη του Παναθηναϊκού και οποιαδήποτε προκύψει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ