ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Αύριο απάντηση Τουσκ για νέα πρωτοβουλία

Μαξίμου: Αύριο απάντηση Τουσκ για νέα πρωτοβουλία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αύριο αναμένει η ελληνική κυβέρνηση την απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα υποσχέθηκε ανάληψη πρωτοβουλίας για να διεξαχθεί Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του ΔΝΤ αναφορικά με τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παράλληλα, η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού εκφράστηκε και αναφορικά με τη δυσκολία σύγκλησης του Eurogroup.

"Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη", σημειώνει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Και συνεχίζει: "Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του. Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων".

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συναντηθούν για την Ελλάδα εντός λίγων ημερών ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Ο Τουσκ στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν απέρριψε το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση μιας ανανεωμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον. Εντός ημερών, όχι εβδομάδων».

Την ίδια στιγμή, πίεση αναμένεται να ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση και από την πλευρά των θεσμών, καθώς στην ανακοίνωση που θα εκδώσουν εντός της ημέρας για την πρόοδο των συζητήσεων επί αθηναϊκού εδάφους δεν αναμένεται να αναφέρουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής τους.

Αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υποχωρήσει στο θέμα των προληπτικών μέτρων, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός που έχει παρουσιάσει το Μαξίμου στους εκπροσώπους των θεσμών καλύπτει όλες τις περιπτώσεις για να γίνουν αυτόματες διορθώσεις στα δημοσιονομικά είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αντιδρούν ήδη νευρικά στις εν λόγω εξελίξεις δεδομένου ότι η πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα είναι μεγάλη και η κάθε καθυστέρηση λειτουργεί επιβαρυντικά για την οικονομία και φέρνει τη χώρα ολοένα με την πλάτη στον τοίχο.

Βούληση των Ευρωπαϊκών θεσμών είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει διευθετηθεί έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε εν συνεχεία να επικρατήσει σιγή ασυρμάτου εν όψει Brexit. Αυτό το γεγονός δείχνει πως ο Μάιος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιος μήνας σε εξελίξεις.

Πάντως εαν κυβέρνηση και θεσμοί δεν γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων ο σχεδιασμός της ΕΕ για ήρεμο Ιούνιο είναι πιθανό να μην τελεσφορήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ