ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Κατώτερες των περιστάσεων οι κυρώσεις της ΕΕ στον Πούτιν

Μ. Κατρίνης: Κατώτερες των περιστάσεων οι κυρώσεις της ΕΕ στον Πούτιν
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ συνέδεσε την αναθεωρητική στάση της Μόσχας με την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατώτερες των περιστάσεων χαρακτήρισε τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν για την Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

«Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ ηπιότερες από αυτές που θα ανάγκαζαν τον κ. Πούτιν να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί το δρόμο της διπλωματίας», είπε ο κ. Κατρίνης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του κόμματός του για τους αγρότες και σημείωσε αναφερόμενος στη στάση και την αντίδραση της Ευρώπης πως δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη. «Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο δε διαθέτει και δεν εφαρμόζει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όσο υπάρχουν στενά και αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών-μελών της, τόσο δεν προχωρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Συνδέοντας την αναθεωρητική στάση της Μόσχας με την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που το 2017, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάννης, είχε δηλώσει ότι «όταν αλλάζουν τα πάντα, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε». Κάλεσε δε, τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί την κατάσταση. «Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές και επεκτατικές της κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, βέβαια, δεν υπήρξαν ούτε κατ’ επίφαση κυρώσεις. Είναι καιρός η Δύση και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση», είπε.

Σε ότι αφορά στο αντικείμενο της επερώτησης για τους αγρότες ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά, ενώ -όπως είπε- δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στα τρία μέτρα στήριξης των αγροτών που προτείνει το ΚΙΝΑΛ:

1ον) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε αυτούς που αποδεδειγμένα είναι αγρότες και παράγουν.

2ον) Επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην αυξάνεται ανεξέλεγκτα το κόστος για τους αγρότες.

3ον) Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ