ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Τιμάμε τους αστυνομικούς του καθήκοντος που έπεσαν για την πατρίδα

Θεοδωρικάκος: Τιμάμε τους αστυνομικούς του καθήκοντος που έπεσαν για την πατρίδα
Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο μέγαρο της Κατεχάκη astynomia.gr

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο μέγαρο της Κατεχάκη, παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, μέσα στις ταραγμένες μέρες που ζούμε, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να ξαναδεί τον ρόλο της, με αφορμή επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τους 138 πεσόντες αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος, στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία επίσης του υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, των γενικών γραμματέων Κωνσταντίνου Τσουβάλα και Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ξεχωριστή μέρα η σημερινή. Για την Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο. Για όλους τους πολίτες του καθήκοντος. Για όλους που υπηρετούν την πατρίδα.

Όταν ο καθένας από εμάς είναι μόνος η σιωπή, η βύθιση στις σκέψεις, το σκύψιμο του κεφαλιού, και μετά το βλέμμα στον ουρανό, είναι ίσως η πιο ανθρώπινη, η πιο ουσιαστική αντίδραση. Στο βάρος και το κενό της απώλειας. Στη συναίσθηση της ευθύνης. Στις αναμνήσεις. Στη σημασία του γεγονότος. Στη συνειδητοποίηση της θυσίας, του γεγονότος να πέσει ένας δικός σου άνθρωπος, γιατί η Ελληνική Αστυνομία είναι μία οικογένεια, να πέσει ένας δικός μας άνθρωπος στο καθήκον.

Όταν είμαστε όλοι μαζί οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, τους αγαπημένους τους, εκείνους που τους έφεραν στη ζωή και τους μεγάλωσαν, τους συντρόφους ζωής και τα παιδιά τους, τους φίλους, οφείλουμε να μιλήσουμε. Να τους φέρουμε στη μνήμη μας και να υπογραμμίσουμε την προσφορά τους. Για εκείνους που έδωσαν και τη ζωή τους για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς: 138 αστυνομικοί, γυναίκες και άντρες, έχουν πέσει σε ώρα καθήκοντος. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Τα ονόματά τους, οι πράξεις τους είναι γραμμένα στην ατομική και συλλογική μνήμη ανεξίτηλα. Τους ευχαριστούμε για πάντα και είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους τους που έμειναν πίσω, που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν στη ζωή χωρίς αυτούς. Τους νιώθουμε και τους τιμούμε, για πάντα. Και θα είναι πάντα μαζί μας, θα ανήκουν για πάντα στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και στη μεγάλη οικογένεια της πατρίδας.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε την ασφάλεια εκείνων που κινδυνεύουν ανταποκρινόμενοι στην ύψιστη αποστολή της ασφάλειας. Γιατί, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Ενισχύουμε την Ελληνική Αστυνομία με μέσα και προσωπικό, βελτιώνουμε την εκπαίδευση, υιοθετούμε βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες υπηρεσίες από ολόκληρο τον κόσμο. Πάντα με στόχο την ασφάλεια όλων, την ασφάλεια παντού. Για την καλύτερη δυνατή υπηρεσία προς τον πολίτη.

Μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, διαφανής, ανθρώπινη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε όσους υπηρέτησαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους υπηρετούν την Ελληνική Αστυνομία. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε η ενότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για το μέλλον του ελληνισμού.

Ως Κυβέρνηση, με την εντολή του ελληνικού λαού, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις και τους συντελεστές ισχύος της χώρας μας, ώστε κανείς να μη μπορεί καν να διανοηθεί ότι μπορεί να μας απειλήσει. Χτίζουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, στηριζόμενοι πάντα στον σεβασμό της νομιμότητας και τους Διεθνούς Δικαίου. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας.

Δεν απειλούμε κανέναν, δε δεχόμαστε απειλές από κανέναν!

Με τον πόλεμο να μαίνεται ξανά δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Έδαφος λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο εσωτερικό. Για την προστασία των συνόρων, για την προστασία στόχων που συνδέονται με τις πλευρές της σύρραξης. Σε ό,τι μας αφορά η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι απόλυτη και κατηγορηματική. Η καταδίκη του ελληνικού λαού είναι ομόθυμη. Ο Ελληνισμός έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις στην Κύπρο το 1974. Στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές επιθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους.

Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να δει ξανά τον ρόλο και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για να αναβαθμίσει τη διεθνή παρέμβασή της. Οφείλει να αναλάβει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να προστατέψει τους πολίτες της από τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια.

Και σε αυτό το μέτωπο ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας και η Ελλάδα πρωτοστατεί, ώστε να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία δύσκολα χρόνια συνέβαλε με επαγγελματισμό και ανθρωπιά στην ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή. Και τώρα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας τις δυνάμεις της στις πύλες εισόδου και στις περιοχές όπου αναμένεται αυξημένη προσέλευση. Επιτελούμε στο ακέραιο τον πολυδιάστατο ρόλο που μας έχει αναθέσει ο λαός μας. Ώστε η κοινωνία μας να έχει την ηρεμία και την ελευθερία που έχει ανάγκη για να πετύχει την πρόοδο και την ευημερία της.

Και δεν ξεχνούμε. Είναι πάντα στη μνήμη μας εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους στο καθήκον. Αιωνία τους η μνήμη. Αιώνια η τιμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ