ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για Eurogroup την Τρίτη

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για Eurogroup την Τρίτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες ανάμεσα στην Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, το οποίο θα τινάξει στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα και την κυβέρνηση.

Γίνονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με σημαντικότερο εμπόδιο τη μορφή που θα έχουν τα μέτρα-ρεζέρβα και αν αυτά θα νομοθετηθούν προληπτικά. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν εμφανίζεται ενοχλημένη για τις εξαιρετικά άκαμπτες θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα ελληνικά δημοσιονομικά ζητήματα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι διαφορές με το ΔΝΤ θεωρούνται γεφυρώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρενέβη νωρίτερα ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής θέσης κάνοντας λόγο για παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, λέγοντας μάλιστα πως υπονομεύει την ευρωζώνη.

Σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Όλγα Γεροβασίλη: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση

Δεν επίκειται ανασχηματισμός, επανέλαβε για άλλη μια φορά η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επανεξελέγη με ορίζοντα τετραετίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Μεγάλη Τετάρτη, σημείωσε αναφερόμενη στο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, πως η κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων και τηρεί κατά γράμμα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας πως «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Απαιτήσεις εκτός συμφωνίας προβάλει το ΔΝΤ

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%, τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Υπογράμμισε μάλιστα πως παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ προβάλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.

«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις Τουσκ και Πιτέλα

Η συζήτηση με τους θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη η οποία αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά την οποία ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή σε μέτρα πέραν της συμφωνίας, αλλά και για την αδυναμία σύγκλησης Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κα Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο κ. Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Κάλεσμα στη ΝΔ να συνταχθεί με την εθνική γραμμή

Αναφερόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση η κα Γεροβασίλη έκανε λόγο για αλγεινή εντύπωση που προκαλείται από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κάλεσε να αποφασίσει «αν έχουμε πει σε όλα ναι ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια.Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν», σημειώνοντας πως η αντίδρασή της είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται.

Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει, συμφωνεί με το ΔΝΤ, για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ; Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν. Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης».

«Καλούμε την Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ