ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη της Βουλής: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη συζήτηση για την Ουκρανία

Η μάχη της Βουλής: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στη συζήτηση για την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Σε τρεις άξονες στηρίζεται η ενημερωτική παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην χώρα μας.

Το στίγμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στρέψει τους κοινοβουλευτικούς προβολείς στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ελληνικής στάσης απέναντι στις ζοφερές εξελίξεις. Θα υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα ως ακρίτας του ευρωπαϊκού κόσμου στο όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αποτελεί διαχρονικά τον πυλώνα του δυτικού συστήματος ασφάλειας, που κωδικοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη φράση «Ανήκομεν εις την Δύσιν».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως θα αναδείξει, εντάσσονται οι αποφάσεις για τη στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς επίσης για την ελληνική συνδρομή προς την Ουκρανία με αμυντικό υλικό αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια. Ως προς το σκέλος των αντιποίνων κατά της ρωσικής εισβολής, στην μορφοποίηση των οποίων πρωτοστάτησε -εντός των συμμαχικών σχημάτων- η ελληνική πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας.

Η αποστολή υλικού

Θα υπεραμυνθεί της απόφασης να ικανοποιηθεί το αίτημα της κυβέρνησης Ζελένσκι για αποστολή πυρομαχικών, η οποία κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία αποτελεί την έμπρακτη έκφραση της ελληνικής αλλά και της συμμαχικής καταδίκης των ρωσικών επιθέσεων και ταυτοχρόνως της ενεργούς υποστήριξης της αμυνόμενης Ουκρανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλει την εικόνα της ευρωπαϊκής κινητοποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση, που μάλιστα διαλαμβάνει και ιστορικά χαρακτηριστικά.

Άλλωστε για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση αμυντικού εξοπλισμού σε μια χώρα. Επιπλέον ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, από τη μια άναψε το πράσινο φως για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και από την άλλη προχωρά στη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του οποίου θα γίνονται επενδύσεις στην άμυνα. Στα «όπλα» του κ. Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία κάνοντας ιστορική στροφή από το δόγμα της ουδετερότητας στον Ψυχρό Πόλεμο, θα συμμετάσχει στην εξοπλιστική στήριξη της Ουκρανίας.

Η εμπλοκή

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα στοχεύσει κατά της αντιπολίτευσης και για τα σενάρια περί επιχειρησιακής εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, προκεχωρημένα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στο πεδίο που διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι μάχες.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», θα είναι το περιεχόμενο του μηνύματος που θα εκπέμψει. Όπως μεταδίδεται από συνεργάτες του: «Δεν μιλάμε για στρατό. Μιλάμε για στοιχεία, τα οποία είναι δεσμευμένα έτσι κι αλλιώς σε τέτοιου είδους νατοϊκές δομές».

Καθαρές θέσεις

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με καθαρότητα απέναντι στις εξελίξεις. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης θα επεκτείνει τις κυβερνητικές αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι υιοθετεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Στοχεύοντας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα αναμένεται να ζητήσει από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης να εξηγήσει τη στάση του χωρίς υπεκφυγές. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί στις οικονομικές και στις γεωπολιτικές διαστάσεις αυτής της κρίσης.

Οι επιπτώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο πλήγμα των κυρώσεων για την Ρωσία, το οποίο θα είναι τεράστιο. Θα επισημάνει όμως, ό,τι για την χώρα μας δεν θα είναι αντίστοιχος με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην ΕΕ, όπως εκτιμάται οι επιπτώσεις θα αφορούν κυρίως στην ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι την Δευτέρα το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου ξεπέρασε τα 102 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 4,25%.

Την ίδια στιγμή το συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε άνοδο έως και 36% φτάνοντας στα 128 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά περιορίζοντας αργότερα την άνοδό του στη 112 ευρώ). Στις αναμενόμενες συνέπειες καταγράφονται στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως αναμένεται να υπογραμμίσει στη χώρα μας ενδεχομένως να δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η οποία βάσει της κυρίαρχης ανάλυσης δεν αναμένεται να είναι σοβαρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ