ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη για την Ουκρανία - Τι θα πει για την ακρίβεια

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη για την Ουκρανία - Τι θα πει για την ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου INTIME

Τα φώτα, μετά την συζήτηση στην ολομέλεια, στρέφονται στην εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Πρώτο θέμα στην ατζέντα -της εξ’αναβολής- συνεδρίασης, είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Για το σκέλος των επιπτώσεων και της διόγκωσης στην κρίση ακρίβειας που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι διάχυτη η εκτίμηση στην κυβέρνηση ό,τι οι Βρυξέλλες θα διατηρήσουν το γρήγορο τέμπο στη λήψη αποφάσεων. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται σύντομα, η παρουσίαση της ευρωπαϊκής ομπρέλας μέτρων, για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η βάση των ευρωπαϊκών διεργασιών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, είναι η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Το ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα γίνει μέσω ενός κοινού ταμείου κατά το μοντέλο της πανδημίας, με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν ασύμμετρα οι εθνικοί προϋπολογισμοί.

«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», ήταν η στοχευμένη αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Άλλωστε οι «27» προετοιμάζονται από την αρχή της κρίσης και πριν από την ρωσική εισβολή για το ενδεχόμενο η Μόσχα να καταφύγει σε απόπειρες εκβιασμού, διαταράσσοντας τη διεθνή αγορά και επιφέροντας νέες ανατιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει ό,τι, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν οι δυνατότητες διαχείρισης των προβλημάτων που θα ενσκήψουν.

Αυτές οι λύσεις, όπως επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται σε τρεις άξονες: «Το κλειδί μεσομακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Την περασμένη Δευτέρα η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου.

Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Την ίδια ώρα ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προωθεί διάταξη, με την οποία θα επιβληθεί πλαφόν κέρδους στις επιχειρήσεις λιανικής. Πρακτικά η διάθεση των καυσίμων, των σιτηρών, των αλεύρων και άλλων προϊόντων που συνδέονται με την ουκρανική κρίση, θα γίνεται υποχρεωτικά με το περιθώριο κέρδους του περασμένου Σεπτεμβρίου, ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κύματος ακρίβειας.

Στη διάταξη μάλιστα, θα προβλέπονται για τους παραβάτες, αυστηρά πρόστιμα τα οποία κατά πληροφορίες θα φτάνουν ακόμη και το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ταυτόχρονα επιδιώκεται τα μέτρα να εφαρμοστούν ως κατεπείγοντος χαρακτήρα ώστε να επιταχυνθεί ο θετικός αντίκτυπος στην αναχαίτιση των αρνητικών συνεπειών της ακρίβειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ