ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και δυνατά καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μητσοτάκης: Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και δυνατά καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ AP Photo

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει τη χρήση βίας στην Ουκρανία. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ. Τριάντα πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απείχαν και πέντε χώρες, η Ρωσία, η Συρία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία καταψήφισαν το ψήφισμα. Σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά.

Στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και δυνατά καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η ιστορική ψήφος δεν είναι μόνο έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης, αλλά άμεση απαίτηση από τη #Ρωσία να αποσύρει αμέσως και πλήρως τα στρατεύματά της. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.»

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε κατά την έκτακτη σύνοδό της ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από το έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καταδικάζει με τους ισχυρότερους όρους την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

Απαιτεί από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας» και «να αποσύρει άμεσα, πλήρως και άνευ προϋποθέσεων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, πέντε κατά και 35 να δηλώνουν αποχή.

Συγκεκριμένα, καταψήφισαν Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Συρία. Της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 χώρες, περιλαμβανομένων Κίνας, Ιράκ, Ιράν, Ινδίας και Πακιστάν, μεταδίδουν οι New York Times.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.

Το ψήφισμα καταδικάζει επίσης «την απόφαση της Ρωσίας να «αυξήσει το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών της δυνάμεων».

Σαρλ Μισέλ: Οι βόμβες δεν θα σιωπήσουν τη διεθνή κοινότητα

To ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι βόμβες δεν θα σιωπήσουν τη διεθνή κοινότητα. Η σημερινή ιστορική ψήφος στα Ηνωμένα Έθνη στέλνει ισχυρό μήνυμα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κόσμος μαζικά απορρίπτει αυτή την αδικαιολόγητη επιθετικότητα. Οι επιθέσεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ