ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Κίνδυνοι για την ασφάλεια Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Κίνδυνοι για την ασφάλεια Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα
«Σας προτρέπουμε να είστε σε επαγρύπνηση, να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία

Νέο «χτύπημα» της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς σε νέα ανάρτησή της υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα και κυρίως τουριστών.

«Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς ρητορικής από Έλληνες αξιωματούχους και την εκστρατεία προπαγάνδας που εξαπολύεται στα τοπικά ΜΜΕ ενάντια της χώρας μας, υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών.

»Σας προτρέπουμε να είστε σε επαγρύπνηση, να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις και να επικοινωνείτε άμεσα με τις ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου για πιθανές απειλές, προβοκάτσιες και ενέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας».

«Ας συνέλθουν λοιπόν»

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, με μια δηκτική ανάρτηση στο Twitter και το Facebook τοποθετήθηκε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα σχετικά με την ελληνική αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

H ρωσική πρεσβεία καλούσε «ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους» να «συνέλθουν», ενώ έκανε λόγο και για αντιρωσική προπαγάνδα:

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!»

Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τους θανάτους Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, με ανάρτησή του στο twitter.

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι για τον θάνατο των ομογενών μας είχε προηγηθεί η ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μετά την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, την Κυριακή, υπήρξε έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Παντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τον τρόπο που απευθύνθηκε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, αφότου ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε από το ΥΠΕΞ για διάβημα.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στην ΕΡΤ, «υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά που προκάλεσαν τον θάνατο ομογενών».

«Επαναλάβαμε στη ρωσική πλευρά ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως για κάθε άλλη χώρα κι αυτό αποτελεί το Ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ