ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση Τσίπρα - Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη
Για το ουκρανικό ζήτημα θα συζητήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη συνάντησή τους στο Φανάρι Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI (φωτογραφία αρχείου)

Στην Κωνσταντινούπολη θα περάσει την Καθαρά Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την οικογένειά του, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε το Φανάρι πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στην Πόλη, χθες Σάββατο, 5 Μαρτίου και κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται για 11η ημέρα, ως μία φοβερά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα. «Οι συνέπειες θα είναι δραματικές, ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη θα είναι διαφορετικός…. ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο διπολικό με σκληρό Ψυχρό Πόλεμο …», είχε πει πρόσφατα ο ίδιος.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πώς η Άγκυρα αναβαθμίζει το ρόλο της τηρώντας την στάση του «επιτήδειου ουδέτερου».

Λόγω των απρόοπτων εξελίξεων στην Ουκρανία που φέρνει ντόμινο ανατιμήσεων, ακρίβεια σε προϊόντα και καύσιμα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι «η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές».

Ως έναρξη της προεκλογικής περιόδου ερμήνευσε και η Κουμουνδούρου την ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη στη Δυτική Αθήνα. Από αυτές τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να είναι πρώτο κόμμα και να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται απέναντι στα σενάρια συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, επιμένοντας ότι η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα για σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας πρόσφατα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk είπε μεταξύ άλλων ότι, μετά την ανακήρυξη της Ουκρανικής Εκκλησίας σε αυτοκέφαλη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, «το Πατριαρχείο μας και εγώ ως άτομο έχουμε γίνει στόχος… σήμερα βλέπουμε πόσο δίκιο είχαμε που ενεργήσαμε με αυτόν τον τρόπο. Θα θέλαμε, ωστόσο, το Ρωσικό Κράτος και η Εκκλησία να μην μας δείχνουν τόση εχθρότητα, προς εμένα και προς το Πατριαρχείο, και να αποδέχονται αυτή την απόφαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ