ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Δένδια-Κουλέμπα για την ασφάλεια του Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη

Επικοινωνία Δένδια-Κουλέμπα για την ασφάλεια του Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη
Ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«O YΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον D.Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σημειώνεται πως νωρίτερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως χτυπήθηκε από σφαίρες το κτήριο του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τέτοιο χτύπημα και επιβεβαίωναν πως ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του.

Ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ (Helga Maria Schmid). Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτήριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Διεκόπη» η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης

Σημειώνεται ότι η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ