ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχής επικοινωνία Μαξίμου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Συνεχής επικοινωνία Μαξίμου με ευρωπαίους αξιωματούχους

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για την χθεσινή συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ωστόσο επαναβεβαιώθηκαν οι μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να έχει επαφές και με ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός αναζητεί μια πολιτική και νομική λύση – για τα προληπτικά μέτρα – ώστε να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αφήγημα που λέει ότι «ξαναζούμε το καλοκαίρι του 2015» ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να υποβαθμίσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή άλλων πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να φτάσει σε μια αξιοπρεπή συμφωνία που να «περνά» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές παραπέμπουν στο επικείμενο Eurogroup, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής του, για την επίλυση του ζητήματος για την λήψη των προληπτικών μέτρων, όπου οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άρση του αδιεξόδου δεν μπορεί να γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα, όπως επίσης δεν μπορεί να τεθεί το ζήτημα του χρέους.

Την ίδια ώρα, άλλη ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στον βρετανικό Guardian, προέβλεψε «ένα θερμό καλοκαίρι», σενάριο που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι έχει επιστρέψει στην Ελλάδα η κατάσταση του επείγοντος, με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας να δημιουργεί φόβους ότι θα επαναληφθεί το δράμα της περσινής χρονιάς.

Παράλληλα αναφέρεται στο άρθρο ότι με την άρνηση για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι δανειστές υποχρεώνουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ