ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων την ερχόμενη εβδομάδα

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων την ερχόμενη εβδομάδα
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νέο πλαίσιο στήριξης των πιο αδύναμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακρίβειας που προκαλείται από την ενεργειακή κρίση, πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κινήσεις της ΕΕ προς αντιμετώπιση της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης.

Τα νέα αυτά μέτρα «θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Η κυβερνητική παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη, δηλαδή θα αφορά τους πιο αδύναμους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι η ελληνική πρόταση των έξι σημείων, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβάνεται στη δέσμη που θα εξετάσει η Κομισιόν. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική πρόταση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Το επιχείρημά μας είναι απλό και πειστικό, η αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ομαλά, είναι θύμα κερδοσκοπίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, ακόμη, ότι στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου. Επίσης, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αναγκαία και «θα πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα», καθώς οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό στόχο απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια «το ταχύτερο δυνατόν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαθέτουν 150 καράβια LNG, που αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό διεθνώς, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό της διαφοροποίησης προμηθευτών φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναφέρθηκε στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών εν μέσω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, λέγοντας ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα, ωστόσο σημείωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι θα διαμορφωθεί μια δεύτερη εκδοχή Next Generation.

Αναφερόμενος στην προσφυγική τραγωδία της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες και ήδη συνεργάζεται με χώρες πρώτης υποδοχής. «Η αλληλεγγύη που δείχνει η χώρα μας δεν την είδαμε δυστυχώς όταν αντιμετωπίσαμε εμείς την προσφυγική κρίση. Ας είναι το έναυσμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε για κοινό σύμφωνο μετανάστευσης» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία, όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση (λόγω Ουκρανίας) και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τους δύο πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που «όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πως δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα γίνει σε καλό κλίμα, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε οποιοδήποτε επιχειρήμα μπορεί να προταθεί από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Όπως έχω πει πολλές φορές Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο της Ελλάδας είναι πάντα ανοιχτό στο διάλογο, η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ