ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μορατόριουμ, ενεργειακή συνεργασία και θετική ατζέντα στο «μενού»

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μορατόριουμ, ενεργειακή συνεργασία και θετική ατζέντα στο «μενού»
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους, τον Σεπτέμβριο του 2019 INTIME

Η χιονισμένη Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, για την οποία, όπως ευκρινώς έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, η ελληνική προσέγγιση δεν κατατείνει στο ότι θα επέλθει η άνοιξη σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συμπυκνώνεται όμως στη φράση του πρωθυπουργού ότι η αποδοχή της πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου εξυπηρετεί την ανάγκη αποκλιμάκωσης μέσω των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Από την άλλη όμως γίνεται «με ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες» ως προς τα αποτελέσματα του γεύματος στη Βίλα Χουμπέρ.

Αναπόδραστα όμως οι προεκτάσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναδιαμορφώνουν την ελληνική ιεράρχηση στο μενού των συζητήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαταβολικά έχει στρέψει τους προβολείς στο βασικό πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο και το οποίο υπαγορεύεται από τα ζητήματα ασφάλειας που ανακύπτουν για την ευρύτερη περιοχή.

Προ αυτού του φάσματος των προκλήσεων ο κ. Μητσοτάκης έχει φροντίσει να υποδείξει στην Άγκυρα τον ρόλο που καλούνται Ελλάδα και Τουρκία να διαδραματίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση».Περαιτέρω δε, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, ο πρωθυπουργός συστηματικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του, καταδεικνύει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου τον μηδενισμό των περιθωρίων για παραγωγή νέας έντασης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αναδειχθεί η απερίφραστη καταδίκη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητα, τόσο δια της ευρωπαϊκής και της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας, όσο επίσης δια των υπόλοιπων παικτών, απέναντι σε κάθε έκφραση και μορφή είτε επεκτατισμού, είτε αναθεωρητισμού. Επιπλέον, το περιεχόμενο των ελληνικών μηνυμάτων, υπενθυμίζει αδιάλειπτα προς την Άγκυρα, ότι οι αιτιάσεις της σε μια σειρά θεμάτων και απορρίπτονται καθημερινά, ενώ αντικρούονται σε όλα τα πεδία και σε όλα τα fora.

Η ενεργειακή ασφάλεια, ως μια από τις βασικές παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα από τα θέματα στην επαφή των δυο ηγετών. Κατά πληροφορίες, είναι ένα αντικείμενο στο οποίο θα επιχειρηθεί η αναζήτηση συγκλίσεων για μια ενδεχόμενη συνεργασία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα προωθείτο εκ νέου η συζήτηση για το project του EastMed, αλλά με πιθανές τροποποιήσεις στο σκέλος που αφορά στην χάραξη του αγωγού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήθηκε από τη γαλλική προεδρία στις Βερσαλλίες, φαίνεται να προσδιόριζε τις συντεταγμένες, αναφέροντας: «η πόρτα της Ελλάδας είναι ανοικτή στον διάλογο, αλλά κλειστή σε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ,τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του, ο Πρωθυπουργός αυτήν την ώρα επισκέπτεται το Φανάρι και συμμετέχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Στις 13:00 θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, στην προεδρική κατοικία με θέα το Βόσπορο και στις 16:15 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ