ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινο» τηλέφωνο Ελλάδας -Τουρκίας: Τι απαντά στο CNN Greece ο Γιάννης Οικονόμου

«Κόκκινο» τηλέφωνο Ελλάδας -Τουρκίας: Τι απαντά στο CNN Greece ο Γιάννης Οικονόμου
INTIME NEWS

Χαμηλούς τόνους εξακολουθεί να κρατάει η Αθήνα για την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Παρότι η αποτίμηση των δίωρων συνομιλιών των δυο ηγετών κωδικοποιείται στη λέξη θεμέλιο», τα μηνύματα που εκπέμπονται δείχνουν την διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει βήμα – βήμα στο δρόμο της επανεκκίνησης που σηματοδοτεί το ραντεβού των δυο ηγετών.

Γι’αυτό στο ερώτημα του CNN Greece εάν μετά το γεύμα, αυξάνεται η εγγύτητα για τη δημιουργία ενός «κόκκινου τηλεφώνου» για την απευθείας επικοινωνίας των δυο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στα ορόσημα που έχουν προσδιοριστεί για τα τραπέζια του ελληνοτουρκικού διαλόγου:

«Έχουμε ήδη το επόμενο διάστημα, προγραμματίσει μια σειρά από σημαντικούς τομείς συζήτησης με την Τουρκία. Προγραμματίζουμε εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το πνεύμα της χθεσινής συζήτησης, το ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, τον ερχόμενο μήνα θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε με νόημα: «Ο Πρωθυπουργός πάντα ήταν ανοιχτός και πίστευε στην αξία του διαλόγου, ανεξαρτήτως, από τις διαφορές, τη διαφωνία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν σε μια σειρά από ζητήματα».

Ο κ. Οικόνομου συμπλήρωσε:«Υπάρχει μια διαδικασία επικοινωνίας που έγινε σε καλό κλίμα και ευελπιστούμε να συνεχίσει έτσι το επόμενο διάστημα». O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε εκ νέου το γεγονός ότι παρότι οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις σταθερές θέσεις τους: «δεν υπήρχε όμως η οξύτητα και η ένταση την οποία είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα και αυτό αξιολογείται ώς ένα πολύ θετικό βήμα».

Κληθείς από το CNN Greece να δώσει λεπτομέρειες για το εάν η συζήτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για το θέμα της λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας θα διαλάβει χαρακτηριστικά συνεργασίας για τον απεγκλωβισμό κι άλλων εγκλωβισμένων ελληνικής καταγωγής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε συνομιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους και με καθέναν που μπορεί να βοηθήσει για να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στη δημιουργία και στη λειτουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τον απεγκλωβισμό των αμάχων».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου: «Προφανώς έχουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον και μια αυξημένη ανησυχία για τους ομογενείς και προφανώς για τον Έλληνα πρόξενο που παραμένει εγκλωβισμένος στη Μαριούπολη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ