ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρατηρητήριο για τη Δικαιοσύνη» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος

«Παρατηρητήριο για τη Δικαιοσύνη» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος INTIME

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αργή και μη ορθή απονομή της Δικαιοσύνης διασπά την κοινωνική συνοχή, κάνει τον πολίτη να μην έχει εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου και τελικά στην ίδια την Δημοκρατία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, γνωστοποίησε τη λειτουργία ενός είδους Παρατηρητηρίου στο χώρο της Δικαιοσύνης, που θα συλλέγει στοιχεία ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ώστε με αντικειμενικά κριτήρια, να κρίνει η Κυβέρνηση πώς θα διαμορφωθεί ο Δικαστικός Χάρτης της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πικραμμένος χρειάζονται μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως είναι σχεδόν ανέφικτες, καθώς προϋποθέτουν αλλαγές στο Συνταγματικό πλαίσιο. Για να υπάρξει μια σημαντική μεταρρύθμιση -είπε- χρειάζονται προεδρεία ανωτάτων δικαστηρίων με εκσυγχρονιστική βούληση, που να μη μένουν για ένα μόνο έτος θητείας, ενώ χρειάζεται και μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

«Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει -πρόσθεσε- αλλά το εύχομαι, γιατί έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις «εσωτερικές παραμέτρους», όπως είναι η αλλαγή στη νοοτροπία, όχι μόνο των δικαστών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων στον χώρο της Δικαιοσύνης, γιατί «τίποτα δεν πάει μπροστά, αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να πάει μπροστά».

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόλυση επτά δικαστικών λειτουργών από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σημειώντας ότι δεν υπάρχει μόνο ευθύνη των δικαστικών λειτουργών που δεν ήταν επιμελείς στα καθήκοντά τους, αλλά και εκείνων που τους άφησαν να εξελιχθούν έτσι ή που δεν τους διαπαιδαγώγησαν ή δεν τους κατηύθυναν σωστά ή που «έκαναν και τα στραβά μάτια».

Στο πλαίσιο της ημερίδας κατατέθηκαν επίσης καινοτόμες προτάσεις από τους εκπροσώπους της νομικής κοινότητας, ανάμεσα στις οποίες η κατάργηση εν μέρει του β΄ βαθμού δικαιοδοσίας με περιορισμό της έφεσης, η τιμωρητική αντιμετώπιση της Διοίκησης όταν καθυστερεί την αποστολή των φακέλων στις διοικητικές υποθέσεις, η διεύρυνση της αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και σε ανώτατο επίπεδο, με δυνατότητα εκφοράς γνώμης και από πλευράς των χρηστών (δικηγόρων, διαδίκων), η αξιολόγηση και των δικαστηρίων της χώρας ως οργανικών μονάδων, η λειτουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, η περικοπή του επιδόματος ταχείας επίλυσης υποθέσεων και συνεπώς των αποδοχών δικαστικών λειτουργών που καθυστερούν την επιτέλεση του καθήκοντός τους, κ.λπ.

Στην ημερίδα με θέμα «Πέντε νομικοί συζητούν για τη βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και προτείνουν λύσεις», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κεντρικοί ομιλητές ήταν κατά σειρά, ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Δημήτρης Βασιλείου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με πολλές αντιπαραθέσεις απόψεων, ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, κ.λπ., συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάκης Τσιμπούκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ