ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Την Πέμπτη οι επίσημες ανακοινώσεις - Το τρίπτυχο παρεμβάσεων

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Την Πέμπτη οι επίσημες ανακοινώσεις - Το τρίπτυχο παρεμβάσεων
Την Πέμπτη ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας

Το πρωί της Πέμπτης θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται σε ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν καταρχάς την ανακούφιση των πιο ευάλωτων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, την επέκταση των επιδοτήσεων, με αύξηση τους ύψους των χορηγήσεων για τσουχτερά τιμολόγια της ενέργειας, για το δίμηνο Μαρτίου – Απρίλιου, αλλά και την επιταγή ακρίβειας, η οποία θα δοθεί στοχευμένα στις οικονομικά αδύναμες, ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά στις τιμές της βενζίνης, η κυβέρνηση φαίνεται, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, να καταλήγει στη λύση της χορήγησης ενός επιδόματος κίνησης. Το μέτρο θα υλοποιηθεί με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε η απόδοση των ελαφρύνσεων που θα επιφέρει, να ωφελήσουν τα ασθενέστερα, εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Μοντέλο, φέρεται κατά πληροφορίες, να αποτελεί ο μηχανισμός για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Η συγκεκριμένη επιλογή, περιγράφεται από κυβερνητικά στελέχη ως μονόδρομος. Άλλη παρέμβαση, όπως η μείωση του ΦΠΑ, χαρακτηρίζεται-υπό τις παρούσες συνθήκες ανεφάρμοστη. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προσκρούει στην υποχρέωση, που απορρέει για τα κράτη – μέλη, από κοινοτική οδηγία, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να κατατάσσεται στον ανώτερο εθνικό συντελεστή.

Για το σκέλος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αρμόδια στελέχη απορρίπτουν ως αστήριχτο τον αντιπολιτευτικό ισχυρισμό, ό,τι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα φουσκώνει» κρατικά έσοδα τα κρατικά έσοδα. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο υπολογισμός του ΕΦΚ γίνεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή των καυσίμων. Κατά συνέπεια όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα, δεν αλλοιώνεται το ύψος των δημοσίων εσόδων από τον ίδιο φόρο.

Άρα, όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα εισπράττεται ο ίδιος φόρος, ανεξάρτητα από τις ανατιμήσεις, οι οποίες λοιπόν δεν επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα μέσω ΕΦΚ. Αντιθέτως, λόγω της ελαφρώς μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων κίνησης τα συγκεκριμένα έσοδα κινούνται ελαφρώς καθοδικά

Η παρέμβαση για το κόστος των καυσίμων θα πλαισιώσει την επιταγή της κατά της ακρίβειας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Η κυρίαρχη τάση, που μένει να επιβεβαιωθεί, θέλει τη χορήγηση του να αφορά σε 1,24 εκατομμύρια δικαιούχων από τρεις κατηγορίες. Τα άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ ενώ το επονομαζόμενο και «Δώρο Πάσχα» θα δοθεί σε σχεδόν 270.000 δικαούχους. Ο καθορισμός τους γίνεται με βάση το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, που θα κυμαίνεται από τα 7.200 ευρώ έως τα 14.400 ευρώ, που δεν θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη σε αξία των 200 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το περίβλημα της, με νέες επιδοτήσεις για τον τρέχοντα μήνα και για το διάστημα έως τα τέλη Απρίλιου. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 700 εκ. ευρώ, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών. Οι ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται όλο αυτό το διάστημα ανεβάζουν το ποσό στα 50 ευρώ το μήνα, ενώ κατά άλλες πηγές από την οδό Μεσογείων, ενδέχεται το ποσό της κρατικής ενίσχυσης να φτάσει ακόμη και στα 60 ευρώ. Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ