ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

Συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ
Το κόστος από τη μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τα 360 εκατ. ευρώ ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές μειώσεις για το 80% των πολιτών, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα προβλέπει ο νέος ΕΝΦΙΑ με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει ότι για τη μείωση υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των θεσμών, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν και στο Eurogroup.

Μεσοσταθμικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 35% από 30% που είχε αρχικά προσδιοριστεί και στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η μείωση ενός φόρου αυξάνει την εισπραξιμότητα, καθώς πληρώνουν περισσότεροι. Το κόστος από τη μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τα 360 εκατ. ευρώ.

«Τα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχουν κοστολογηθεί και ότι ακόμη και η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για επιβαρύνσεις αγνώστου ύψους», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο «για συρραφή μέτρων χωρίς αντίκρισμα για όσους βιώνουν δραματικά την κρίση και την ακρίβεια».

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να ελαφρύνει λίγο και προσωρινά τους μη έχοντες και γενναία και μόνιμα τους έχοντες».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στη μεσαία τάξη και στα χαμηλά στρώματα έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αυτό του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

«Το μόνο δίκαιο μέτρο θα ήταν να καταργηθεί το μνημονιακό αυτό χαράτσι», είπε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ