ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραηλινός πολιτικός προτείνει την αγορά ελληνικών νησιών ως καταφύγια σε περίπτωση πολέμου

Ισραηλινός πολιτικός προτείνει την αγορά ελληνικών νησιών ως καταφύγια σε περίπτωση πολέμου
Η αγορά ελληνικών νησιών θα πρέπει να διερευνηθεί ως επιλογή για την απομάκρυνση Ισραηλινών πολιτών σε καταστάσεις καταστροφής ή πολέμου, υποστήριξε Ισραηλινός πολιτικός AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ένας Ισραηλινός πολιτικός, εκπρόσωπος του κόμματος του υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, προτείνει να αγοράσει το Ισραήλ ελληνικά νησιά που θα λειτουργήσουν ως καταφύγιο, σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί πυρηνική επίθεση από το Ιράν.

Ο Άβρι Στάινερ, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος «Γαλάζιο και Λευκό», με επικεφαλής τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θυγατρικής εταιρείας του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF) την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αγοράς γης σε ελληνικά νησιά, όπου θα μπορέσουν να καταφύγουν Ισραηλινοί πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Στάινερ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta, μιας εταιρείας που ανήκει στο JNF και δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, με σκοπό να αγοράσει παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta την περασμένη Πέμπτη, ο Στάινερ είπε ότι η αγορά ελληνικών νησιών θα πρέπει να διερευνηθεί ως επιλογή για την απομάκρυνση Ισραηλινών πολιτών σε καταστάσεις καταστροφής ή πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Maariv.

Σύμφωνα ωστόσο με τη Haaretz, η πρότασή του απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι αντίθετο με τους στόχους του JNF που, όπως είπαν, δεν έχει εντολή να αγοράζει γη εκτός Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια ιδέα για ένα έργο που προέκυψε έπειτα από ξένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος», είπε ο Στάινερ στην Maariv, επικαλούμενος πρόσφατες αποκαλύψεις ότι το Ιράν έχει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ.

«Στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, είδαμε πυραύλους να φτάνουν μέχρι τη Νετάνια, και σήμερα μπορεί να φτάσουν νοτιότερα», είπε, αναφερόμενος στην πόλη του κεντρικού Ισραήλ και στον πόλεμο των 33 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006.

Ο Ισραηλινός πολιτικός υποστήριξε ότι υπάρχουν 40 άδεια νησιά στην Ελλάδα, τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να αγοράσει και να δημιουργήσει υποδομές.

Επικαλέστηκε μάλιστα και στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, όπως είπε, το 2012 είχε εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες στην ελληνική επικράτεια που θα μπορούσαν να μισθωθούν για διάστημα έως και 50 χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Αυτά θα μπορούσαν σε μια στιγμή ανάγκης να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν άνθρωποι. Αυτή είναι μια αγορά για ανθρωπιστικό σκοπό», είπε ο Στάινερ για το προτεινόμενο σχέδιό του, το οποίο η Haaretz χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό».

Ο ίδιος, πάντως, επιμένει στην ιδέα του που είναι, όπως λέει, ανάλογη του «Σιδερένιου Θόλου», του προηγμένου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ.

Το JNF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1901 για να αγοράσει και να αναπτύξει γη στην τότε Οθωμανική Παλαιστίνη για Εβραίους εποίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ