ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για το κοιμητήριο στον Πετεινό: Έκπληξη το ότι δημιουργείτε θέμα όταν δεν υπάρχει

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για το κοιμητήριο στον Πετεινό: Έκπληξη το ότι δημιουργείτε θέμα όταν δεν υπάρχει
«Εκπληξη προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία θέματος όταν δεν υπάρχει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου INTIME NEWS

«Εκπληξη προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία θέματος όταν δεν υπάρχει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για «καταστροφή» οθωμανικού κοιμητηρίου στον Πετεινό Αβδήρων κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου.

«Προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια δημιουργίας θέματος όταν δεν υπάρχει, αφού και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, οι οποίοι με δηλώσεις, αλλά και πράξεις επί του πεδίου, απέδειξαν τον σεβασμό μας στην προστασία του συνόλου των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην επικράτειά μας», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Της ανακοίνωσης του κ. Παπαϊωάννου είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού κοιμητηρίου της Οθωμανικής Περιόδου που ανήκει στη μειονότητα του χωριού Χοροζλού (Πετεινός) στην Ξάνθη, στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, υπό το πρόσχημα της κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Έχουν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα διαβήματα ενώπιον της Ελλάδας σχετικά με την απάνθρωπη αυτή πράξη, καθώς προκύπτει ότι έγινε υπό τις εντολές του δημάρχου της Μπουλούστρα (σ.σ. των Αβδήρων).

Αναμένουμε οι ελληνικές αρχές, που απάντησε θετικά στα διαβήματά μας, να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία ώστε να περαιωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατό και να επανέλθει το κοιμητήριο στην προτεραία κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ