ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Ανδρουλάκης: Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει ζωή, μπαίνει στη λίστα με το Γκρόζνι και το Χαλέπι

Μανώλης Ανδρουλάκης: Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει ζωή, μπαίνει στη λίστα με το Γκρόζνι και το Χαλέπι
O πρόξενος της Μαριούπολης δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι τραγωδία για τον ρωσικό και ουκρανικό λαό και κάλεσε όλους να ενώσουν δυνάμεις για να επιτευχθεί εκεχειρία CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ολοκληρώθηκε η πολυήμερη και δύσκολη επιχείρηση επαναπατρισμού του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, που βρέθηκε επί ημέρες εγκλωβισμένος στην πολύπαθη ουκρανική πόλη. Η Μαριούπολη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και ημέρες και πλέον αποτελεί το επίκεντρο του ανθρωπιστικού δράματος στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που υπογράμμισε κατά τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρόξενος.

Κατά την άφιξή του, ο Μανώλης Ανδρουλάκης δήλωσε για τους ομογενείς και την κατάσταση στη Μαριούπολη: «Προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Και χθες βγάλαμε κάποιους που βρήκαμε. Έγινε ό,τι ήταν δυνατόν υπό τις συνθήκες», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι αρκετές χιλιάδες ομογενών έχουν μείνει πίσω.

Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε για χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των Ουκρανών αμάχων και πως «η Μαριούπολη θα μπει σε μια σειρά πόλεων που καταστράφηκαν εντελώς, όπως το Γκρόζνι και το Χαλέπι».

Στη Μαριούπολη «δεν υπάρχει ζωή» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές, το ρεύμα, το νερό, οι επικοινωνίες».

Ερωτηθείς για την προσωπική του περιπέτεια, τόνισε ότι δεν του αρέσει η διάσταση που έλαβε το προσωπικό του ζήτημα, ειδικά «όταν γίνεσαι μάρτυρας περισυλλογής ανθρώπινων μελών».

Ανέφερε ότι ο χώρος όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δύο φορές. «Ήξερα ότι δεν έχει έρθει η ώρα μου ακόμα· αυτό θα πω στον γιο μου όταν με ρωτήσει τι έκανα».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η διαφορά της Μαριούπολης από άλλες πόλεις είναι ότι «περικυκλώθηκε, ενώ αλλού κατάφεραν να βγάλουν τον κόσμο έξω [από την πόλη]».

Σχετικά με την ρωσική εισβολή, δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι τραγωδία για τόσο για τον ουκρανικό, όσο και για τον ρωσικό λαό και κάλεσε όλους να ενώσουν δυνάμεις για να επιτευχθεί εκεχειρία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σημείωσε ότι τόσο μεταξύ των Ουκρανών, όσο και μεταξύ Ρώσων πλανάται ένα «μεγάλο γιατί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήταν κάτι που ξεκίνησε ως στρατιωτική επιχείρηση και κατέληξε σε κάτι άλλο· η κατάσταση είναι αδιέξοδη».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση, καθώς επίσης το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν η σύζυγός του με το λίγων μηνών μωρό τους, καθώς και ο πατέρας του.

Ο πατέρας και η σύζυγος του πρόξενου της Μαριούπουλης, περιμένοντας τον Μανώλη Ανδρουλάκη στο αεροδρόμιο, αφού περιέγραψαν το δύσκολο ταξίδι του στην εμπόλεμη ζώνη, δήλωσαν χαρούμενοι και ευχαρίστησαν τις ελληνικές αρχές που φρόντισαν για την ασφαλή επιστροφή του.

«Είμαστε όλοι εδώ για να υποδεχθούμε τον γιο μου Μανώλη Ανδρουλάκη. Είχε μεγάλο ταξίδι από τη Μαριούπολη και πολύ δύσκολο στα σημεία ελέγχου μεταξύ των Ουκρανών και των Ρωσόφωνων» είπε ο πατέρας του πρόξενου Μαριούπολης και συνέχισε:

«Από τη Ζαπορίζια και μετά πάλι ήταν δύσκολο το δρομολόγιο γιατί υπήρχαν δρόμοι γεμάτοι από χαλάσματα και γκρεμισμένες γέφυρες. Διανυκτέρευσαν σε κάποιο σπίτι μιας μικρής πόλης και συνέχεια ξεκινήσανε για τα σύνορα φθάσανε στο "τσακ" γιατί υπήρχε και απαγόρευση κυκλοφορίας. Περάσαν στη Μολδαβία, όπου διανυκτέρευσαν και κατέληξαν στο Βουκουρέστι. Τυχαία στη Ζαπορίζια βρήκαν δυο οικογένειες Ελλήνων και τους πήραν μαζί τους λόγω της ασφάλειας».

«Είναι μια στιγμή ανακούφισης, είμαστε ευτυχισμένοι. Ευχαριστώ το υπουργείο Εξωτερικών οι χειρισμοί του οποίου έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν μπορεί να ήταν ακόμη εκεί. Ευχαριστώ όλους αυτούς που μας βοήθησαν με μηνύματα και τηλέφωνα συμπαράστασης», κατέληξε.

Με τη σειρά της και σύζυγός του εξέφρασε τη χαρά της για την επιστροφή του και τις ευχαριστίες της στις αρχές.

Από πλευράς ελληνικής Πολιτείας, τον Έλληνα πρόξενο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης - εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι - και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Κατσανιώτης: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη, μας κάνατε υπερήφανους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης καλωσόρισε τον γενικό πρόξενο και του εξέφρασε «τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε».

«Υπερέβαλε εαυτόν για να είναι κοντά στους Έλληνες ομογενείς μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δ. Δόχτσης υπέβαλλαν τους εαυτούς τους σε θυσίες για να εκτέλεσαν με επιτυχία έξι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών μας. Τους εκφράζουμε την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη».

Όπως επεσήμανε, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τις δύο πλευρές και με διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία και φυσικά και για τους Έλληνες ομογενείς στους οποίους, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα είναι δίπλα και τώρα και μετά την λήξη του πολέμου.

«Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Ανδρουλάκη. Μας κάνατε υπερήφανους» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το Σάββατο με τον Μανώλη Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για τη γενναιότητα που επέδειξε και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τον δημόσιο λόγο του.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ