ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με τον Μανώλη Ανδρουλάκη - Ο υπουργός θα ηγηθεί αποστολής στη Μαριούπολη

Συνάντηση Δένδια με τον Μανώλη Ανδρουλάκη - Ο υπουργός θα ηγηθεί αποστολής στη Μαριούπολη
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τon Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη INTIME / Δελτίο τύπου / POOL

Με τον πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να οργανωθεί αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, της οποίας θα ηγείται ο ίδιος. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Ανδρουλάκη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η εν λόγω απόφαση, αφορά δυο επίσημες νότες, μία προς την Ουκρανία, να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Μαριούπολη, και μία προς τη Ρωσία για να μην εμποδίσει το πέρασμα προς την επίμαχη περιοχή. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως θα προτείνει να είναι ο ίδιος επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.

«Ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», συνέχισε.

Γι' αυτό, ανακοίνωσε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο κ. Κωστελένος και θα συμμετάσχουν η πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, ο κ. Δόχτσης και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει σύντομα.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισε με τη χθεσινή του παρέμβαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ από τον οποίο ζήτησε να κάνει και έκανε δημόσιες δηλώσεις για τη Μαριούπολη.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή. Σε μια περιοχή που το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Και από εκεί και πέρα ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Παρασημοφορούνται οι τρεις Έλληνες διπλωμάτες

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά του και του μετέφερε τόσο τα δικά του συγχαρητήρια όσο και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προτείνει την παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχει ήδη συμφωνήσει η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τίμησε την Ελλάδα, το υπουργείο, το διπλωματικό σώμα και του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, όπως είπε, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον κ. Κωστελένο και τον κ. Δόχτση, που συνολικά έφεραν σε πέρας έξι επιχειρήσεις εκκένωσης με το όνομα «Νόστος» Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία, καθώς και στο γενικό γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη και στην ομάδα του υπό τον κ. Καπόπουλο για το συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης και στην κ. Γραμματά.

Μ. Ανδρουλάκης: Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο

Την ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανε το υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο και τους ανθρώπους που ήταν στη Μαριούπολη αυτές τις ημέρες εξέφρασε από την πλευρά του ο Μανώλης Ανδρουλάκης.

«Πριν από 13 χρόνια, εκεί που στέκεται ο πατέρας μου, έδωσα τον όρκο του Έλληνα διπλωμάτη, τον οποίο προσπάθησα να τηρήσω και να τιμήσω», σημείωσε.

«Ζήτησα να αγαπήσετε και να στηρίξετε το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί οι άνθρωποί του, αθόρυβα, αλλά πάρα πολύ ουσιαστικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αν σπάσει αυτή η γραμμή της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως γίνεται πολύ συχνά στην ιστορία δυστυχώς, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα», υπογράμμισε. «Γι' αυτό θα θέλαμε όλη σας τη στήριξη και λίγο περισσότερα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα».

«Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Με επαγγελματισμό, με θάρρος και με τη στήριξη όλων σας», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ