ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή: Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ

LIVE Βουλή: Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ
Στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΙΝΤΙΜΕ

Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την ακρίβεια, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε, πως το αποτύπωμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενδέχεται να είναι βαθύτερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της αντίκτυπος παραπέμπει στην κρίση του 2008.

Οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και τα εμπόδια υψηλότερα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η υπέρβαση αυτή των προκλήσεων είναι μονόδρομος. «Η Ελλάδα εξαρχής συντάχτηκε με το μέρος της ειρήνης, τους διεθνούς δικαιού και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδεων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται στην φρίκη της Μαριούπολης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τιμούμε τις συμμαχίες μας» και σημείωσε πως η Ελλάδα θα βοηθήσει να ξαναχτιστεί το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της πόλης.

Η θέση μας με τον πόλεμο είναι και πολιτική, συνέχισε. «Αντιμάχεται η τρομοκρατία με τον αυταρχισμό. Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας», συνέχισε αναφερόμενος στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε live εικόνα:

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του βασικού αερίου βρίσκεται στην αντζέντα των συζητήσεων στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολλές χώρες φαίνεται πως συμφωνούν.

Ακόμη, τόνισε πως η πολιτική οφείλει να δράσει για να σταματήσει διεθνής κερδοσκοπία να ποντάρει στον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών . «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει νομοθετική ρυθμιση για φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ