ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ναι» στο κυνήγι των υπερκερδών από την ενέργεια, «όχι» στις πρόωρες κάλπες

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ναι» στο κυνήγι των υπερκερδών από την ενέργεια, «όχι» στις πρόωρες κάλπες
«Pause» -όπως σχολίαζαν στη Βουλή στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πάτησε σήμερα ο πρωθυπουργός INTIME

Τέλος στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και φρένο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα στήριξης ενάντια στην ενεργειακή κρίση, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο.

«Σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι τα υπερκέρδη αγγίζουν το 1,4 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η δήλωση/προαναγγελία ότι θα υπάρξει έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε «pause» -όπως σχολίαζαν στη Βουλή στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά και αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Χαρακτήρισε «αίτημα απελπισίας» το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, εκτιμώντας πως θα τις χάσει.

«Αφού θα είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση οι επόμενες.

«Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες. Αυτή τη λογική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος, αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σκεφτείτε το κ. Τσίπρα, έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές ενώ η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει τη βάσανο μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα σας επιστρέψουν στα έδρανα που σας έχει τώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, ακολουθώντας μια συνετή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της είχε αφαιρέσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν φέτος 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018, όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε ότι σχεδόν 8 στους 10 θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους. Επισήμανε πάντως, ότι δεν είναι δυνατόν καμία κυβέρνηση και κανένας προϋπολογισμός να καλύψει όλες τις αυξήσεις και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις του κοστολογούνται στα 16-17 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι εάν υιοθετούνταν θα τα τίναζαν όλα στον αέρα.
«Δεν θα ρισκάρω την πορεία του τόπου για να είμαι αρεστός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καταλόγισε λαϊκίστικη χυδαιότητα στον λόγο του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή αποστροφή της ομιλίας του «πάρτε πίσω τα κλεμμένα».

Αλέξης Τσίπρας: «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα»

Τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις και το γεγονός -όπως είπε- ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. «Αυτή την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην κοινωνία και τι βιώνουν τα νοικοκυριά που παραμένουν αβοήθητα μπροστά στο κύμα της ακρίβειας», ανέφερε και σχολίασε ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους.

«Αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια της ιδεοληψίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει αλώβητη την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, αρνούμενη να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους. «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε και επανέλαβε ότι «η χώρα διαθέτει την χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή».

Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «επιταχυντή και πολλαπλασιαστή των κρίσεων στην Ελλάδα» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης ενός πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετώπου για να μην μετατραπεί η κρίση σε κοινωνική τραγωδία.

Στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο, σχολίασε πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι εκείνο που διακινεί τα σχετικά σενάρια. «Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;», είπε και πρόσθεσε: «Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αλλά τελειώνετε, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό».

Την άποψη ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ πάσχει, καθώς δεν υπάρχει στόχευση στους οικονομικά αδύναμους και το όφελος είναι μικρό μπροστά στο κόστος ανατιμήσεων και ενέργειας, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιμένει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο συνέπεια του πολέμου. Όπως είπε, το κύμα ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο και το ΚΙΝΑΛ δεν θα ανεχθεί να υποφέρουν πολλοί την ώρα που τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να δημιουργήσουν υπερκέρδη.

«Έχετε κάνει ληστεία στη μεσαία τάξη. Τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα τις πληρώνει η μεσαία τάξη, που δήθεν την ελαφρύνετε με την φορολόγηση αλλά ταυτόχρονα την επιδοτείτε με δανεικά δίνοντας της επιδόματα που προέρχονται από δάνεια που παίρνετε, και τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Το χειρότερο ακόμα είναι ο πληθωρισμός. Έφθασε στο 11% και θα μειώσει πάνω από 9 δισ. τις καταθέσεις. Πάλι η μεσαία τάξη θα επωμιστεί το πρόβλημα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και ζήτησε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει αύξηση των μισθών των εργαζομένων χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις στον προϋπολογισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ