ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου κατά Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ: Η καταψήφιση έγινε «παρών» - Σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα

Οικονόμου κατά Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ: Η καταψήφιση έγινε «παρών» - Σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα
«Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει» τόνισε ο κ. Οικονόμου INTIME

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Πριν από λίγες ώρες, από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού όπως είπε "και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει κάθε πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε". Λίγες ώρες αργότερα αναίρεσε τη δήλωσή του.

»Ανέθεσε στην κ. Αχτσιόγλου να εμφανιστεί στη Βουλή και να μεταφέρει εξ ονόματος του κ. Τσίπρα ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγα λεπτά αργότερα η καταψήφιση έγινε "παρών". Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται».

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στάσης στον ΕΝΦΙΑ εξαπέλυσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, όπου ψηφίζονται οι νέες μειώσεις στον φόρο ακίνητης περιουσίας και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά και τη διευκρινιστική δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «παρών» στα δύο επίμαχα άρθρα, αναφέρθηκε σε όσα είπε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ και σας διαβάζω από τα πρακτικά... "και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή. Εάν θα το ψηφίσω. Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε».

Δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση. «Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα που εμείς υπηρετούμε» είπε.

Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ή όχι τη διάταξη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχουν αντιφατικές αναφορές, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαφωνία τους με τη βασική -όπως είπε- αρχιτεκτονική της κυβερνητικής παρέμβασης που ευνοεί τα υψηλότερα εισοδήματα.

«Από αυτή την προσέγγιση, αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε είναι, επί της αρχής καταψηφίζουμε αυτή την προσέγγιση, και το δηλώσαμε με την επί της αρχής τοτοποθέτησή μας. Εκεί που θα ψηφίσουμε παρών είναι στα δύο άρθρα που εισάγουν τις κλίμακες και τις εκπτώσεις, και παρών, διότι, ακριβώς την ίδια στιγμή που ευνοούνται κάποιοι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ευνοούνται υπερπολλαπλάσια, πολίτες ανώτατων εισοδημάτων», είπε και πρόσθεσε: «Όταν κάνετε εσείς μια τέτοια επιλογή, και τη φέρνετε μέσα στο ίδιο το άρθρο, εμείς δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την προσέγγισή σας».

Σημειώνεται πως είναι εξαιρετικά πιθανό η ΝΔ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στα επίμαχα άρθρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ