ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα

Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα
Πάνος Σκουρλέτης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες αφήνει ο Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να ζητούν μέτρα που υπερβαίνουν στη συμφωνία του καλοκαιριού, καθώς «η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να κινηθεί σε άλλες κατευθύνσεις».

Όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news, μια ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ για τη λήψη των προληπτικών μέτρων θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των δανειστών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» σημειώνει με νόημα και προσθέτει πως «θα ακύρωνε τις θετικές επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, μιας και θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ερωτηθείς για το αν η Σύνοδος Κορυφής που ζητάει ο Πρωθυπουργός, ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες, υποστηρίζει πως, «η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. της δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να θέτει τα κορυφαία ζητήματα των σχέσεών της με τους εταίρους της σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή την οριακή στιγμή για τη χώρα να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές μορφές που διαθέτουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και τα συμφέροντα του λαού μας».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές τάσεις με αφορμή τους «53», ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει ότι η ύπαρξη τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι τάσεις και τα ρεύματα εντός του κόμματος για να συμβάλουν σε έναν γόνιμο και προωθητικό προβληματισμό πρέπει να δομούνται στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αναλύσεων.

«Ομαδοποιήσεις, οι οποίες συγκροτήθηκαν στην προηγούμενη φάση και δυσκολεύονται να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους ουσιαστικά μετατρέπονται σε απλούς και στείρους μηχανισμούς. Από αυτή την επισήμανση δεν εξαιρείται κανείς», επισημαίνει ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως «οι τελικές επιλογές της κυβέρνησης είμαι βέβαιος πως θα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις διαθέσεις του συνόλου των μελών της Κ.Ο.» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ομάδα των «53».

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υποστήριξε ότι αποτελεί έναν από τους πλέον άξιους υπουργούς Οικονομικών. «Ασφαλώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα από τη στιγμή που είναι ένας από τους πιο άξιους υπουργούς Οικονομικών. Παρατηρώ τελευταία πως, ανεπιτυχώς και αυτός, γίνεται αντικείμενο μιας προσπάθειας αποδόμησης από εξωθεσμικά κέντρα και πολιτικούς αντιπάλους».

Ερωτηθείς για τη μεταφορά των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει ότι «η τοποθέτηση των αποθεματικών στην ΤτΕ έχει αποφέρει καλύτερες αποδόσεις για όσους οργανισμούς το έκαναν».

Σχετικά με την προωθούμενη λύση για το δημόσιο χρέος, εξηγεί ότι «αν πετύχουμε μια μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους κατά 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, θα είναι κάτι σημαντικό και θα αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης».

Καταλήγοντας, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή συνεργασία με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ