ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στοχεύουμε σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος για την καλοκαιρινή περίοδο

Κικίλιας: Στοχεύουμε σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος για την καλοκαιρινή περίοδο
Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τρόπους για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων και των ξενοδοχείων που έχουν ως κύρια ενασχόληση τη ρωσική και ουκρανική τουριστική αγορά INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, καθώς αποτελεί «κύρια πηγή εσόδων για το 2022, για τη μέση ελληνική οικογένεια, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Εστιάζοντας στην τουριστική οικονομία ο κ. υπουργός ανέφερε τα εξής: «Αγωνιζόμαστε καθημερινά να φέρουμε όσο πιο πολλούς ταξιδιώτες και τουρίστες μπορούμε και επισκέπτες υψηλού εισοδήματος επίσης. Αυτοί δεν θα αφήσουν συνάλλαγμα μόνο στις αεροπορικές εταιρείες ή στα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα εμπορικά καταστήματα, στην πρωτογενή παραγωγή, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ρωσική αγορά εκπροσωπεί ένα μικρό μέρος του τουρισμού στη χώρα μας»

Η Κυβέρνηση μελετά τρόπους στήριξης τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων που έχουν ως κύρια ενασχόληση τη ρωσική και ουκρανική τουριστική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια. Η μεγάλη μας βιομηχανία, ο Τουρισμός είναι αυτή τη στιγμή η κύρια πηγή εσόδων για το 2022.

Η ρωσική αγορά εκπροσωπεί ένα μικρό μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μέσα στην κρίση της πανδημίας είχαμε 50.000 επισκέπτες από την Ρωσία το 2020 και 120.000 επισκέπτες το 2021, που απέφεραν περίπου στα 300 εκ. ευρώ από τα 10,6 δις. έσοδα που είχαμε το 2021 από τον τουρισμό. Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τρόπους για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων και των ξενοδοχείων που έχουν ως κύρια ενασχόληση τη ρωσική και ουκρανική τουριστική αγορά. Είναι υποχρέωσή μας και αυτούς τους ανθρώπους να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε, αλλά και στο σύνολό του τον ελληνικό τουρισμό, από τον οποίο περιμένει πολλά η κοινωνία φέτος, παρά τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται από έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. υπουργός.

Σε ποιες αγορές στοχεύει η Ελλάδα

Με ξεχωριστή στρατηγική γίνεται η προσέλκυση κάθε χώρας, επισημαίνει ο κ. Κικίλιας και προσθέτει ότι: «Βήμα-βήμα, μέρα-μέρα, εβδομάδα-εβδομάδα, είναι υποχρέωσή μας να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να οργανώνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση ταξιδιωτών στη χώρα. Ανοίγει μετά από 2 χρόνια η Αυστραλία. Ο αυστραλός πρέσβης μού είπε ότι θα είναι πολύ μεγάλη η προσέλευση και ομογενών και ταξιδιωτών και τουριστών από την Αυστραλία. Είμαστε ενδεχομένως ο νούμερο ένα προορισμός τους».

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν στις 7 Μαρτίου οι πτήσεις από τις Η.Π.Α. 9 απευθείας πτήσεις καθημερινά από τις Η.Π.Α., με προοπτική να αυξηθούν και άλλο, με 3.000 ταξιδιώτες εβδομαδιαίως. Πετύχαμε φέτος σημαντική αύξηση της κρουαζιέρας, αύξηση των προορισμών, αύξηση του home port. Από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαμε τα πρώτα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα από τη βρετανική και τη γαλλική αγορά. Θα μιλήσω αύριο το πρωί στο Λουτράκι σε πάνω από χίλιους tour operators από τη Γαλλία, που είναι πολύ ισχυροί. Τέλος στις σκανδιναβικές χώρες, η Ελλάδα είναι επίσης ένα ισχυρό trend», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που περνά η κοινωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε πιο πολύ από ποτέ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να ελέγχει τις όποιες αυξήσεις από τις επιχειρήσεις και πολύ χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες από το βήμα της Βουλής, είπε ότι θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν στο 90% τα όποια υπερκέρδη των μεγάλων παρόχων, με βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρέπει αυτή την εποχή πιο πολύ από ποτέ να σκύψουμε πάνω από την κοινωνία και από τους πολίτες, να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε, να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τις οποίες περνάνε», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ