ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρος ΔΝΤ και πίσω εκλογές για την κυβέρνηση

Μπρος ΔΝΤ και πίσω εκλογές για την κυβέρνηση

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ολιγοήμερες διακοπές λόγω των ημερών του Πάσχα, οι σκέψεις και οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης συνεχίζονται.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός επέλεξε να περάσει την μία μέρα των διακοπών του με τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο ενώ την άλλη μέρα θα είναι στην Αίγινα μαζί με τους «συνήθεις ύποπτους» Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, ενώ φέτος στην παρέα προστέθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο που κινείται ο πρωθυπουργός επιμένουν ότι η επιλογή των προσώπων με τους οποίους θα περάσει τις διακοπές του δεν είναι τυχαία και αποτελεί μήνυμα σε εσωτερικό και εξωτερικό αφενός για την κυβερνητική συνοχή και αφετέρου για τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς η εβδομάδα που θα διανύσουμε από την Δευτέρα του Πάσχα, θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν με προσοχή όλα τα σενάρια για τις επόμενες μέρες.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα και ανασχηματισμό μέσα στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Η καθυστέρηση όμως των διαπραγματεύσεων και η απαίτηση του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην κυβερνητική ομάδα.

Στόχος πλέον είναι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η Αθήνα να έχει πάρει και τη προβλεπόμενη δόση. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει στο Eurogroup της 9ης Μαΐου να έχουν συμφωνηθεί σχεδόν τα πάντα. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο θα πειστεί το ΔΝΤ έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην χρειαστεί να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα μαζί με τα δύο νομοσχέδια του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η πρόταση που έχει καταθέσει για αυτόματο κόφτη δαπανών πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν στο τελευταίο Eurogroup και εκφράζει την απορία της για τους λόγους που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν την αποδέχεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι τελικώς θα βρεθεί λύση και ποντάρουν στη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά καις τις συζητήσεις που θα έχει ο πρόεδρος του Eurogoroup με τους Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση της επόμενης Δευτέρας. Δυνατό χαρτί της Αθήνας εξακολουθεί να είναι η τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της αλλά και τα στοιχεία της Eurostat τα οποία πάντως δεν φαίνεται να θεωρεί αξιόπιστα το Ταμείο.

Η αισιοδοξία του Μαξίμου αποτυπώνεται και στο σημερινό non paper με το οποί επιτίθεται κατά μερίδας του Τύπου σημειώνοντας:

«Τις τελευταίες μέρες και ενόσω μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο λεπτό σημείο της, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας, από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα πάντα και υπογράφει "στα τέσσερα", μέχρι ότι μας γυρνάνε στη δραχμή ή ότι δεν μιλούν μεταξύ τους οι βασικοί διαπραγματευτές. Σήμερα, λόγω της ημέρας, αντί άλλης απάντησης και αυτονόητων διαψεύσεων σε πρωτοσέλιδους τίτλους φθηνής προπαγάνδας, στέλνουμε στους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και στους κομιστές της κίτρινης δημοσιογραφίας, τις ευχές και τη κατανόηση μας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία... Καλό Πάσχα σε όλους, μα πιο πολύ στον ελληνικό λαό για την Ανάσταση που προσδοκά, που δικαιούται και, πράγματι έρχεται!

Το κακό σενάριο

Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Μαξίμου διαψευστούν τότε θα ξεκινήσει η μελέτη μιας σειράς σεναρίων που περιλαμβάνουν από παραίτηση της κυβέρνησης με «ηρωική έξοδο» και εκλογές σε αντιευρωπαϊκό κλίμα μέχρι διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με αλλαγή πρωθυπουργού.

Το σενάριο που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων που αφορούν από την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις προθέσεις των δανειστών και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί με ακρίβεια να προβλεφθεί.

Στο παρασκήνιο, πάντως, εξετάζονται μια σειρά από λύσεις ενώ γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς που εν δυνάμει θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να εξεταστούν αυτές οι λύσεις και διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει «νέο καλοκαίρι του 2015».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ