ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Στα σκαριά πακέτο μέτρων για επάρκεια αγαθών, στήριξη αγροτών 

Κυβέρνηση: Στα σκαριά πακέτο μέτρων για επάρκεια αγαθών, στήριξη αγροτών 
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας INTIME

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το χειρότερο σενάριο που μπορεί να επιφέρουν τα απότοκα του πολέμου στην Ουκρανία στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ωστόσο, στα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι της ευρείας σύσκεψης της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην εκτενή ανάλυση που έγινε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζεται το κυβερνητικό μήνυμα που εκπέμφθηκε για να κατευναστούν οι ανησυχίες. Παρ’όλα αυτά διατηρείται το επίπεδο της ετοιμότητας για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες και αγαθά και κατ’επέκταση για το ντόμινο των επιπτώσεων που μπορεί να προκληθεί με τη διατάραξη της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς, τις τιμές των προϊόντων, καθώς επίσης του κόστους παραγωγής.

Σε αυτά τα πεδία επικεντρώνονται οι λύσεις τις οποίες επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς για παράδειγμα το εμπορικό ισοζύγιο με την Ουκρανία περιλαμβάνει τις εισαγωγές προϊόντων όπως το ηλιέλαιο, το μαλακό σιτάρι και το αραβοσιτέλαιο. Συμπληρώνεται δε, από την αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων που αποτελούν σημαντικό μέρος των επιβαρύνσεων που επωμίζεται ο πρωτογενής τομέας.

Γι’αυτό και τη συζήτηση της Δευτέρας, απασχόλησε η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Ακόμη εξετάστηκαν και οι εναλλακτικές αγορές από τις οποίες θα μπορέσουν να αναπληρωθούν οι απώλειες των ποσοτήτων που ενδέχεται να αποστερήσει από τις εγχώριες γραμμές τροφοδοσίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός φαίνεται να δημιουργεί «εφεδρείες» μέσω της αύξησης των μεριδίων που εισάγονται από άλλες χώρες. Όπως για παράδειγμα οι ποσότητες ηλιέλαιου που εισάγονται από την αγορά της Βουλγαρίας

Για την περίπτωση του μαλακού σιταριού, όπως έχει γνωστοποιηθεί έχει ενεργοποιηθεί η γραμμή τροφοδοσίας του Καναδά, διερευνώνται οι δυνατότητες ενισχύσεων και από ευρωπαϊκές χώρες. Στον ίδιο καμβά βρίσκονται οι-υπό-εξέταση εναλλακτικές για τις προμήθειες σε αραβόσιτο, ενώ για το καλαμπόκι στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επαναχάραξη της υπάρχουσας στρατηγικής που διοχετεύει μεγάλο μέρος των ποσοτήτων από τις ετήσιες σοδειές, στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Αντίθετα η νέα φιλοσοφία φαίνεται πως θέλει την ανακατεύθυνση τους στην κατά προτεραιότητα προμήθεια των νοικοκυριών.

Μείζον ζητούμενο είναι η ανάσχεση του ράλι των ανατιμήσεων, που σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, καθίστανται αναπόφευκτες από την ξέφρενη πορεία που διαγράφει το ενεργειακό κόστος. Κατά πληροφορίες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, συνέχισαν μέσω τηλεδιάσκεψης, την επεξεργασία των μέτρων που θα αποτελέσουν το αντίδοτο στο πρόβλημα των τιμών που απομειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Όπως αναφέρεται από στελέχη στη Πλατεία Βάθη: «Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας». Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το προσεχές διάστημα θα χορηγηθεί το ποσό των 40 εκ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ενώ υπό διερεύνηση είναι και η εξεύρεση μιας ανάλογης λύσης για αγρότες. Θα συμπληρώσει τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως η μετακίνηση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές στον χαμηλό σντελεστή (σ.σ.6%) από το 13% που βρισκόταν προ κρίσης.

Κομβικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό παίζουν οι έλεγχοι στην αγορά. Από ώρα σε ώρα, αναμένεται και η ΚΥΑ Έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα, από τον εισαγωγέα μέχρι τον τελικό πωλητή θα πρέπει να δηλώσει τα αποθέματα συγκεκριμένων προϊόντων όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, άλευρα κ.α. προκειμένου οι κρατικοί φορείς να γνωρίζουν την επάρκεια τους ή αν υπάρξει κίνδυνος έλλειψης. Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά πως θα πατάξει την αισχροκέρδεια που ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση ενώ παράλληλα έχουν πέσει και τα πρώτα τσουχτερά πρόστιμα.

Στην περίπτωση που στα πλαίσια ελέγχου διαπιστωθεί πως δεν δεν δηλωθεί μια ποσότητα αυτή θα κατάσχεται και επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης. Είναι μία κίνηση ουσιαστικά που είχε γίνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές στις μάσκες και τα αντισηπτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ