ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βρίσκεται πάντα στην φαρέτρα μας

Μητσοτάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βρίσκεται πάντα στην φαρέτρα μας
«Ο Κόσμος που Αλλάζει» είναι το αντικείμενο της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο κύμα ακρίβειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, τονίζοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βρίσκεται πάντα στη φαρέτρα μας».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ένα όπλο που υπάρχει πάντα στη φαρέτρα μας. Θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτήν την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πηγαινε στο περιθώριο κερδους των επιχειρήσεων».

Ειδικότερα για το ζήτημα της αισχροκέρδειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι συνεχείς και τα πρόστιμα που μπήκαν σε μεγάλες αλυσίδες πολύ σημαντικά. «Θέλω κι από εδώ να στείλω ένα μήνυμα: Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επάρκειας τροφίμων στο ράφι, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία έλλειψη την αγορά», καθώς και ότι «η χώρα μας δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία, ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο· ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας είναι η Βουλγαρία».

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ως «αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πρωτίστως εισαγόμενη κρίση, η οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Και ευρωπαϊκά στο βαθμό που μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Όπως σημείωσε, αυτή είναι η εισήγηση της Ελλάδας που ωριμάζει σταδιακά στην ΕΕ, «αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για να μην απαντήσουμε εμείς με εθνικά όπλα στο κύμα ακρίβειας το οποίο δοκιμάζει σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά».

Αναφερόμενος στους αγρότες, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχω πλήρη αίσθηση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στην παραγωγή από την αύξηση του κόστους στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, γι' αυτό μειώσαμε τον ΦΠΑ, θα υπάρχει επιστροφή για τις ζωοτροφές ως ποσοστό επί του τζίρου.

»Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή την εγχώρια κτηνοτροφία, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε προβλήματα που θα προκύψουν από την έλλειψη του ζωικού κεφαλαίου».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Οικονομίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αν δει κανείς κάτω από το σύννεφο της απαισιοδοξίας διαπιστώνει ότι υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία που μας κάνει να αντέχουμε και να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ