ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τι θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Τα σενάρια και τα μηνύματα

Κυβέρνηση: Τι θα γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Τα σενάρια και τα μηνύματα
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη INTIME

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βρίσκεται εδώ και καιρό στη ζυγαριά των κυβερνητικών σχεδιασμών, οι οποίοι αποσκοπούν στον μετριασμό των επιπτώσεων από το ράλι ανόδου των τιμών που τροφοδοτούν οι δίδυμες, εξωγενείς κρίσεις.

«Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας. Έχει κόστος», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, με την οποία θεωρήθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ερμηνεύεται από συνομιλητές του και ως μια πρόωρη προειδοποίηση προς τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Κι αυτό γιατί η απόφαση-που όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός δεν έχει ληφθεί-εξαρτάται από τη δική τους στάση. «Και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι εάν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση, ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων», ήταν η συμπληρωματική αναφορά του κ. Μητσοτάκη.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο εξ’απορρήτων του πρωθυπουργού έδειχνε προς την ίδια κατεύθυνση, δίνοντας μάλιστα και μια αδρή περιγραφή της περιμέτρου που θα μπορούσε να καλύψει το συγκεκριμένο μέτρο. «Υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ALPHA. Ο κ. Γεραπετρίτης βέβαια, υπενθύμισε τη βασική κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία: «οι οριζόντιες μειώσεις ΦΠΑ είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εν τέλει θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές ως εκπτώσεις».

οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται σε τρία κριτήρια. Καταρχάς το δημοσιονομικό κόστος και να μην διακινδυνεύεται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Δευτερευόντως το όφελος να πηγαίνει απευθείας στην τσέπη του καταναλωτή με τις μεγαλύτερες ανάγκες και τέλος τα όποια μέτρα ανακούφισης να αποπνέουν κοινωνική δικαιοσύνη. «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή πότε υλοποιείται, πώς υλοποιείται και σε ποια προϊόντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι πληροφορίες ήθελαν του επιτελείς της οδού Νίκης να έχουν επεξεργαστεί σενάρια που αφορούν στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας που επιβαρύνει τις τιμές στα άλευρα, στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη και πιθανώς και στο ψωμί. Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της ανοδικής τροχιάς στην οποία ευρίσκονται τα αυξημένα λιανικά κόστη. Από την άλλη οι κυβέρνηση φέρεται να δέχεται εισηγήσεις από παράγοντες της αγοράς για μια εναλλακτική λύση.

Κατά πληροφορίες το…plan b, προβλέπει την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου συντελεστή, είτε στο 10%, είτε στο 11%, στον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που συνδέονται με την κατηγορία των δημητριακών. Τέτοια είναι τα άλευρα και τα συναφή με αυτά προϊόντα και τα ζυμαρικά οι τιμές των οποίων βρίσκονται καθημερινά, σε ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ακόμη ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη των αγροτών. Κλειδί θεωρείται η εργαλειοθήκη της Κομισιόν αλλά και κάθε διαθέσιμο, χρηματοδοτικό εργαλείο, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Το επεξεργαζόμενο σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να συνδεθεί με τις χρηματοδοτικές γραμμές του Ταμείου Κρίσεων, με κονδύλια άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ποσό μπορεί να διατεθεί είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους είτε με τη μορφή μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ή τρόφιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ