ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές αερίου

Σκρέκας: Τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές αερίου
Έχουμε εναλλακτικές λύσεις εάν η Ρωσία σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Βιώνουμε εκρηκτικές τιμές ενέργειας», είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και εξήγησε ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα μέτρα αντιμετώπισης ώστε να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Στις 25 του μηνός εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια, να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία, εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα», είπε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «εμείς έχουμε δημιουργήσει τις πρόνοιες, ώστε να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας».

Ακόμη είπε ότι «ζητήσαμε από τον ΔΕΣΦΑ άμεσα να δημιουργήσουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή φυσικού αερίου, δίπλα από την υφιστάμενη στην Ρεβυθούσα και μελετούμε την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε στρατηγικά αποθέματα σε υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία», διευκρινίζοντας ότι «μπορούμε να εισάγουμε με καράβια από άλλες χώρες».

Τέλος, ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας 4 μεγάλων και 1 μικρής μονάδας της ΔΕΗ, δηλαδή 4,5 μονάδων, ώστε αντί για φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν σήμερα, να λειτουργούν με πετρέλαιο».

Επιδότηση καυσίμων - gov.gr: Πώς θα καταβληθεί στους δικαιούχους και έως πότε θα ισχύει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ