ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τα εγκλήματα της Μπούτσα - Οι δράστες να λογοδοτήσουν

Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τα εγκλήματα της Μπούτσα - Οι δράστες να λογοδοτήσουν
«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» δηλώνει ο πρωθυπουργός ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη φωνή του μαζί με άλλων ηγετών και εκπροσώπων της Δύσης για τη θηριωδία που σημειώθηκε εναντίον αμάχων στη Μπούτσα της Ουκρανίας, που παραπέμπει σε εγκλήματα πολέμου, ένωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αποτροπιασμό και τονίζει ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει: «Αποτροπιασμός για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην Μπούτσα. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.»

«Στοιχειώνουν» οι εικόνες με θηριωδίες κατά αμάχων στην Μπούτσα που ήλθαν στο φως μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιφέρεια του Κιέβου. Ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, εικόνες από μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πυροδοτούν κατακραυγή διεθνώς. Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλονται από την Ουκρανία και χώρες της Δύσης, και ζητείται άμεση διερεύνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταστούν υπόλογοι.

Εξίσου συνταρακτικές είναι οι εικόνες κατοίκων της Μπούτσα που σπεύδουν να προμηθετούν είδη πρώτης ανάγκης μετά την άφιξη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά αφότου σίγησαν τα όπλα στην κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Καθώς ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου έχει επανέλθει στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων αποκαλύπτονται η βαρβαρότητα και οι θηριωδίες ενός πολέμου-«επιλογής» του Βλαντιμίρ Πούτιν που μετρά πλέον 39 ημέρες, και το κέντρο βάρος του μετατοπίζεται πλέον στο Ντονμπάς -εκεί που η μαρτυρική Μαριούπολη μετρά επίσης χιλιάδες νεκρούς και παραμένει βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Προσοχή, στο κείμενο ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό περιεχόμενο

Εκφράζοντας αποτροπιασμό και βαθύ σοκ για τη σφαγή της Μπούτσα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένα ευρωπαϊκές χώρες διαμηνύουν ότι η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει» για τα εγκλήματα πολέμου, επισημαίνοντας ότι θα συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προς τεκμηρίωση των στοιχείων. Η ΕΕ κινείται ταυτόχρονα προς επίσπευση της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «εικόνες - γροθιά στο στομάχι» μιλώντας στο CNNi, επισημαίνοντας ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν είχε ήδη δηλώσει ανοιχτά πως η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και εργάζεται για την καταγραφή των ωμοτήτων. Ο Άντονι Μπλίνκεν απέφυγε τη παρούσα στιγμή να μιλήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή πράξεις γενοκτονίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει την Ουκρανία και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επισήμαναν επίσης αμφότεροι οι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένοι από τις θηριωδίες».

Αποτροπιασμό «σχετικά με τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται» εκφράζει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ από πλευράς της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και επισκέφθηκε πριν από δύο ημέρες το Κίεβο, αναφέρει σχετικά με τις «φρικαλεότητες» του ρωσικού στρατού:

«Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις», καθώς και οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα» αναφέρει την ίδια στιγμή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «η ανεμπόδιστη βία του Βλαντιμίρ Πούτιν εξολοθρεύει αθώες οικογένειες και δεν γνωρίζει σύνορα». Τόσο η ίδια, όσο και ο Σαρλ Μισέλ, ανέφεραν πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα ενισχυθούν.

Σφοδρή είναι ταυτόχρονα και η καταδίκη από τη Γαλλία διά στόματος του επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει διά της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, πως οι φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι στη Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στοχεύοντας στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού. Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γι' αυτόν το λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν» δήλωσε.

Σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε επίσης μιλώντας στο BBC ότι οι σκηνές στις περιοχές των οποίων ο έλεγχος ανακτήθηκε είναι αδύνατο να περιγραφούν. Ερωτηθείς εάν οι σκηνές αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Οφείλω να είμαι προσεκτικός με τους όρους που θα χρησιμοποιήσω, όμως φαίνεται ότι πρόκειται ακριβώς για εγκλήματα πολέμου».

«Βρήκαμε μαζικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα να έχουν δεχθεί σφαίρες στο κεφάλι. Ήταν άμαχοι και εκτελέστηκαν. Βρήκαμε σορούς καμένες λες και κάποιες προσπαθούσε να κρύψει τα εγκλήματά του, αλλά δεν είχε το χρόνο» δήλωε ο Σεργκέι Νικιφόροφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, από πλευράς του έκανε λόγο για σκόπιμη σφαγή στη Μπούτσα, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος -«σκοτώνοντας από οργή ή απλά γιατί ήθελαν να σκοτώσουν»- και οι ενέργειές της είναι πιθανόν αναλογούν σε γενοκτονία.

Για «προφανή εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει λόγο η οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch τόσο γύρω από το Κίεβο, όσο και σε άλλες περιοχές όπως το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντε Πόντε, έχει ήδη καλέσει από το Σάββατο στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι εγκληματίας πολέμου.

H σφαγή της Μπούτσα

Δημοσιογράφοι ουκρανικών και διεθνών μέσων κατόρθωσαν να μεταβούν το Σάββατο στην κωμόπολη Μπούτσα, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο της Kyiv Independent φέρεται να επιβεβαιώνει αναφορές ότι πολίτες που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα εκτελέστηκαν, έχοντας τα χέρια δεμένα.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε επίσης φωτογραφίες νεκρών αμάχων σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι κουβέρτα καλύπτει τις σορούς τεσσάρων-πέντε γυμνών γυναικών, τις οποίες «οι βάρβαροι επιχείρησαν να κάψουν στην άκρη του δρόμου».

Οι σοροί τουλάχιστον 20 ανδρών, ντυμένων με πολιτικά, εντοπίστηκαν διασκορπισμένες σε δρόμο της κωμόπολης Μπούτσα το Σάββατο. Τα αίτια θανάτου δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο ένας εκ των νεκρών έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Οι 16 από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τρεις ήταν στη μέση του δρόμου και άλλη μία στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι κείτονταν ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι οι σοροί βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Ο δήμαρχος της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντόρουκ, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην κωμόπολη που υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων. «Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 σορούς στο έδαφος,, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί σε αυλές, πίσω από τους φράχτες» ανέφερε μιλώντας στο AFP.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι σοροί δεν μπορούν να περισυλλεγούν εάν δεν εξεταστούν πρώτα από πυροτεχνουργούς, καθώς μπορεί να είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» ανέφερε ο δήμαρχος.

Την ίδια στιγμή προκύπτουν και αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς αποχωρούσε από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τις κατηγορίες διατυπώνει η ουκρανική εισαγγελία, συγκεντρώνοντας σχετικές μαρτυρίες.

Πέραν του ότι στρατιώτες χρησιμοποιήσουν ανηλίκους ως «ασπίδα» μπροστά στα ρωσικά τανκ, διατυπώνονται και καταγγελίες ότι παιδιά κρατήθηκαν όμηροι σε πολλές εμπόλεμες ζώνες για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι δεν θα δώσουν τις συντατεταγμένες των κινήσεων του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Την ίδια στιγμή, συνταρακτικές είναι οι εικόνες κατοίκων της Μπούτσα που σπεύδουν να προμηθετούν είδη πρώτης ανάγκης μετά την άφιξη κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά αφότου σίγησαν τα όπλα στην κωμόπολη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ